Een kindvriendelijke tuin aanleggen begint bij de schutting, maar hoe richt je ‘m verder in?

Het lijkt nu nog heel ver weg, het buitenspeelseizoen waar we allemaal zo naar uitkijken begint over een paar maanden. Toch betekent dat niet dat je nu niet al met je tuin aan de slag kunt. Maak plannen voor de inrichting van je tuin zodat jij en je kinderen er deze zomer optimaal van kunnen genieten en iedereen voldoende ruimte heeft om te doen waar hij/zij zin in heeft. Een kindvriendelijke tuin aanleggen begint bij de schutting, maar hoe richt je ‘m verder het beste in?

Lees meer

19

jan


Unsplash.com

 

Tips voor een kindvriendelijke tuin.

Wil jij ook graag een tuin waarin de kinderen vrijuit kunnen spelen? Een tuin waar je kinderen lekker vrijuit kunnen ravotten en waar jij van de lange zomeravonden kunt genieten zittend op je terras. Spelen in de tuin en relaxen in de tuin, het kan prima samen. We hebben wat tips voor een kindvriendelijke tuin, van schuttingen tot stoeikuil en van relaxplek tot speelhoek.

 


pixabay

 

- Duidelijke grenzen werken altijd goed, zeker met kinderen. Een kindvriendelijke schutting geeft hen duidelijk aan tot waar hun domein loopt. Zo kunnen de buren ongestoord van hun tuin genieten en de kinderen van die van jullie. Kies voor een erfafscheiding zonder splinters, punten en haken.

- Met een lager hekje kun je eventueel een aparte speelhoek in de tuin afzetten. Een poortje dat toegang biedt tot hun ‘geheime plek’ is altijd spannend.

- Een zandbak of kuil in de tuin? Het ligt een beetje aan je budget. Een zandbak vraagt om wat balken en zandbakzand, een kuil graaf je en je bent klaar. In zo’n kuil kunnen je kinderen lekker ravotten, klimmen en klauteren. De zandbak biedt vaak niet die ruimte en moet schoon gemaakt worden op gezette tijden. Welke ‘zand-variant’ past het beste bij jullie?

- Wil je een speeltoestel plaatsen? Dan is het wel zaak dat je er ook genoeg ruimte voor hebt en dat je voor een toestel kiest waar ze jaren lol van kunnen hebben. Een schommel, glijbaan, klimrek, ze hebben allemaal ruimte nodig om te staan maar ook ruimte eromheen nodig om te kunnen rennen en bewegen. Een kindvriendelijke ondergrond is ook het overwegen waard, als ze dan vallen komen ze zachter terecht.

- Moestuin voor kinderen, ze leren er veel van en eten graag dingen die ze zelf hebben verbouwd. Het hoeft geen enorme plak grond te zijn, begin eens met een vierkante meter per kind.

- Gras is fijn voor kinderen én voor hun ouders. Er is speciaal speelgras dus zorgen hoef je je niet snel te maken als ze er eens wat ruw op stoeien. Een fijn groen gazonnetje werkt ook weer rustgevend én is een prima plek om in de vakantie eens een tentje op te slaan!

- Bloemen en planten mogen niet giftig zijn. Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat je kinderen hun tanden zetten in bloemen en planten maar je weet het nooit... het blijven toch kinderen. Ook als ze hun bal uit jouw planten moeten vissen wil je niet dat ze in aanraking komen met giftige planten die huidirritatie kunnen veroorzaken toch? Welke planten en bloemen kies je liever niet? o.a. vingerhoedskruid, blauwe monnikskap, kardinaalsmuts, lelietje-van-dalen, ginkgo, reuze berenklauw en sleutelbloemsoorten kunnen voor problemen zorgen.

- Verstopplekken zijn altijd spannend en worden zeker goed gebruikt. Zorg wel voor veilige verstopplekjes want in hun enthousiasme zijn kinderen niet altijd even voorzichtig. Een plek achter een paar grote struiken waar je eventueel een paar houten vlonders neerlegt of een plek tegen de schutting waar dekens bevestigd kunnen worden. Kinderen hebben niet veel nodig, als ze zich maar even kunnen terugtrekken.