5 Tips om je huis nog kindvriendelijker te maken

Je doet er alles aan om een goede ouder te zijn; gezonde voeding, je leert je kind normen en waarden en zorgt voor ze totdat ze zelfstandig zijn. Helaas staan veel ouders niet stil bij het feit dat de meeste ongelukken binnenshuis plaats vinden.

Lees meer

22

apr

Per jaar belanden meer dan 200.000 kinderen onder de 18 jaar in het ziekenhuis door een ongelukje in huis of in de tuin. Vaak gaat het dan om vallen, verbranding, verdrinking of vergiftiging. Veel van deze ongelukjes hadden voorkomen kunnen worden. Kinderen zijn nu eenmaal heel nieuwsgierig en inventief in het ontdekken van de wereld. Enkele tips om je huis kindvriendelijk te maken.

 

Beveilig deuren en ramen

Misschien een open deur, maar zorg ervoor dat je kind niet met z’n vingertjes tussen de deur kan komen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een haakje of een deurstop. Kijk vooral goed uit met deuren die naar buiten leiden. Zorg ervoor dat je kindje deze niet makkelijk kan openmaken.

Ramen zijn vooral mooie dingen om door naar buiten te kijken, maar ze zijn ook gevaarlijk. Zeker wanneer ze hoger gelegen zijn. Voorzie de ramen van een goede sluiting zodat ze niet makkelijk open kunnen waardoor je kind naar buiten zou kunnen vallen.

 

Snel beneden via de trap

De meeste valpartijen in huis gebeuren rondom de trap, plaats daarom nog voordat je kind gaat kruipen traphekjes. Doe dat zowel onder- als bovenaan de trap. Meestal loopt het goed af als je kind van de trap valt, omdat hij vaak niet recht naar beneden valt, maar afgeremd wordt door de treden.

Als je kindje kan lopen, bescherm dan de traptreden met antislipstickers. Zo kan hij niet snel van de treden schuiven. Of leer ze bij gladde trappen altijd schoentjes te dragen.

 

Elektriciteit

Kleine vingertjes passen in heel veel gaatjes. Zo ook in de gaatjes van de stopcontacten. Dek deze af met een afdekplaatje. Loop ook je huis langs en kijk waar losse snoeren liggen. Door deze op te bergen voorkom je dat je kind er over kan vallen of dingen kan omtrekken. Liggen de elektrische apparaten als gereedschap ook goed verstopt? Een kind ziet overal speelgoed in, dus let er op dat deze apparaten niet voor het grijpen liggen. En laat zeker geen elektrisch gereedschap met de stekker in het stopcontact rondslingeren.

 

Veiligheid in de keuken

Verreweg de meeste ongelukken gebeuren in de keuken. Laat daarom nooit je kleine kindje alleen en zorg voor een kindvriendelijke keuken. Brandwonden worden heel makkelijk opgelopen door heet water, het fornuis, de frituurpan of zelfs de vaatwasser. Staan er krukjes of andere opstapjes in de keuken? Zet deze weg. Je moet zeker niet een kindje aanmoedigen om overal op te klimmen. Als je voor het fornuis een rekje plaatst, kan je kindje geen pannen van het fornuis trekken. Er bestaan ook ovenrekjes, zodat je kleintje niet per ongeluk met z’n handjes de hete ovendeur kan aanraken. En wanneer je tenslotte ook nog de deurtjes en kastjes beveiligd, wordt het heel lastig om aan de scherpe messen te komen.

 

Giftige stoffen

Kleine kinderen steken alles in hun mond en doen dit niet alleen om te proeven. De mond is extra gevoelig waardoor met name jongen kinderen dingen in hun mond stoppen ter ontdekking. Helaas geldt dit ook voor medicijnen en giftige stoffen (bijv. schoonmaakartikelen). Medicijnen als pillen worden vaak aangezien voor snoepjes. En in de vrolijk gekleurde flessen met schoonmaakmiddelen zit vast een lekker drankje. Berg medicijnen en andere giftige stoffen daarom goed op. Het liefst op grotere hoogte of achter slot en grendel. Medicijnen die over de houdbaarheidsdatum zijn kun je terugbrengen naar apotheek, zodat deze niet blijven slingeren.

 

Mocht er alsnog een ongelukje in huis gebeuren dan weer jij als ouder in ieder geval dat je er alles aan hebt gedaan om dit te voorkomen!