Airco in huis? Dit doe je in de winter

Topuitvinding zo’n airco! Zeker met zomers als die van 2019 waarin er dagen bij waren dat het kwik tot maar liefst 40 graden steeg. Daar moeten we hier in Nederland enorm aan wennen en je merkt dat onze huizen daar (nog) niet tegen bestand zijn. We zullen daarover moeten gaan nadenken, hoe passen we onze huizen aan zodat we dit soort temperaturen wél buiten de deur kunnen houden?

Lees meer

28

dec

Als we de kenners mogen geloven gaan we steeds vaker van dit soort extreme temperaturen meemaken en dus is het tijd voor actie. Misschien heb je wel al een airco in huis laten hangen. Misschien heb je het eerst geprobeerd met een mobiele airco en ben je er inmiddels achter dat er gewoon een vaste airco moet komen? Laat al die ventilatoren maar achterwege als het zo warm is. Een ventilator verplaatst alleen maar de lucht, een airco verlaagt de luchtvochtigheid en dát zorgt voor verkoeling. Zeker met kinderen is het prettig om het in huis koel te kunnen houden tijdens warme zomers. Ze slapen beter en kunnen zo overdag ook wat meer hebben. Op het warmst van de dag kunnen ze binnen spelen zonder bevangen te worden door de extreme hitte. Alleen, als je een airco in huis hebt betekend dat niet alleen genieten in de zomer, ook onderhoud (in de winter?)  hoort erbij. Doe je dat niet dan kan die ‘lifesaver’ zomaar ineens gaan stinken! Een airco waar een luchtje aan zit of die ronduit stinkt is natuurlijk helemáál niet tof en kan ook nog eens slecht voor je gezondheid zijn.  Maar, een stinkende airco, hoe kan dat dan?

 

 

Waarom in de winter aan je airco denken?

Weinig mensen die in de winter naar hun airco omkijken. In de winter wil je warmte, zal je verwarming zorgen voor opwarming van koude lucht en zal er waarschijnlijk alleen nog teruggeblikt worden op die warme dagen van 2019. Want wat wás dat warm! Waarom zou je ook in de winter aan je airco denken? Nou, om die stinkende airco in de zomer te voorkomen kun je in de winter zorgen voor een goede onderhoudsbeurt. Er zijn namelijk twee dingen die voor die stank kunnen zorgen. Slecht onderhoud is er daar één van. Als je niks doet aan het onderhoud van je airco zullen sommige onderdelen steeds minder goed gaan werken en zelfs uitvallen. De andere oorzaak van stank uit je airconditioning is vaak een kapotte filter. Zo simpel als het klinkt kan het ook zijn. Als een filter niet meer optimaal functioneert kan er een vervelende muffe stank ontstaan.  Wat kun je daar nu aan doen? Plan een middagje onderhoud aan je airco in of, als je het zelf niet durft of kunt, schakel een vakman als bijvoorbeeld Strooming in en ga straks met een gerust hart de zomer weer in. Hieronder enkele oplossingen tegen de stank die uit je airco kan komen/komt.

  • Reinig het filter! Haal het eruit en gebruik je stofzuiger om alles weer stofvrij te maken.
  • Haal de buitenkant van je airco en maak alles goed schoon met een vochtig doekje. Zorg dat je alles goed stofvrij maakt. Laat alles góed drogen voordat je je airco weer sluit. Dat kan best een aantal uren duren maar neem die tijd. Vocht en stof wordt muf en kan zelfs schimmelvorming veroorzaken. 

Mocht dit alles niet het gewenste resultaat hebben dan is het echt slim om de expert in te schakelen. Zo’n unit is te duur om stuk te laten gaan, een reparatie is duurder dan een onderhoudsbeurt.  Doe dit gerust nu in de winter, in de zomer zal de wachtlijst langer zijn en heb je daar wellicht geen zin meer in. Vaak denk je er pas weer aan als je de airco weer gaat gebruiken. Voorkomen werkt altijd het beste dus zet je airco op je to-do lijstje voor deze winter!