Anticonceptiepil: verzekeren of zelf betalen in 2018?

De anticonceptiepil is een populair voorbehoedsmiddel. Veel mensen verzekeren deze mee bij hun zorgverzekering, maar vaak is het voordeliger om hem zelf te betalen. Hoe zit dat?

Lees meer

27

nov

 

Basispakket vergoedt pil tot 21 jaar

Het basispakket van je zorgverzekering vergoedt de pil tot je 21ste. Wel valt de pil onder het verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar en blijft in 2018 net zo hoog als in 2017: 385 euro. Als je voor de rest geen zorgkosten maakt en 18, 19 of 20 jaar bent, betaal je de pil dus eigenlijk zelf.

 

 

 

Aanvullende verzekering: weegt vergoeding op tegen extra premie?

Vanaf je 21ste wordt de pil niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan een aanvullende verzekering nodig. Zo’n aanvullende verzekering kost je ongeveer 10 euro per maand aan extra premie. Terwijl de pil op jaarbasis niet duurder dan 40 euro is. Je betaalt dan meer dan 100 euro premie om maximaal 40 euro vergoed te krijgen. Conclusie: de pil zelf betalen is voordeliger.

Houd hier rekening mee bij de zoektocht naar een nieuwe zorgverzekering voor 2018.

 

Heb je sowieso een uitgebreide, aanvullende verzekering? Bijvoorbeeld omdat je regelmatig naar de fysiotherapeut moet of veel gebruikmaakt van alternatieve geneeswijzen? Dan is de kans groot dat daar ook een vergoeding van de pil bij zit. In dat geval is het natuurlijk mooi meegenomen. Maar alleen een aanvullende verzekering afsluiten voor de pil, kan eigenlijk nooit uit.