Azijn onttrekt geurtjes

Bij gezond wonen hoort goede ventilatie. Met name nieuwbouwwoningen hebben een hoge isolatiewaarde. Om redenen van energiezuinigheid worden woningen maximaal geïsoleerd wat ten koste kan gaan van een gezond binnenklimaat.

Lees meer

05

mrtVentilatie is noodzakelijk

Een woning dient elke dag geventileerd te worden. Verse lucht dient de gebruikte lucht in de woning te verdrijven. Ventilatieroosters zorgen voor een luchtstroom die zorgt voor een verversing van de lucht. Hetzelfde effect wordt bereikt door ramen tegenover elkaar open te zetten. Er is wel een verschil tussen luchten en ventileren. Luchten is een tijdelijke verversing en ventileren is een continu proces.

Ventilatiesystemen

Woningen zijn voorzien van een ventilatiesysteem. In veel woningen betreft het een mechanische ventilatie. Met een ventilatie unit wordt de lucht toe- en afvoer geregeld. Vochtige ruimten in de woning zijn voorzien van ventielen die zorgen voor afvoer van lucht. Verse lucht wordt door middel van raamroosters in de woning gehaald. De mate van ventileren kan geregeld worden met een standenknop. Het is verstandig om de ventilatie op de maximale stand te zetten.

Balanssysteem

Een balanssysteem is een mechanische ventilatie die uitsluitend werkt met ventielen. De toevoer van verse lucht gaat niet via roosters. Ventielen zuigen lucht aan en voeren deze ook af. Dit ventilatieproces zorgt voor een balanswerking tussen luchttoevoer en afvoer.

Geuren in huis door koken

Met het juiste ventilatiesysteem voorkom je niet alleen geurhinder, maar ook vochtproblemen en schimmels in huis. Geuren veroorzaakt door koken kunnen irritant zijn en worden voorkomen door de afzuiger boven de kookplaat. Het verdrijft echter niet alle geuren. Bepaalde gerechten hebben een specifieke doordringende geur die blijft hangen. Dit geldt vooral bij gourmetten en fonduen. In feite is het koken zonder afzuiging. Een gourmetlucht verwijderen is effectief met uitgebreid luchten van de ruimte.

Een keukenmiddel is water koken waar azijn is toegevoegd. Ook effectief is een kom met azijn op de warme verwarmingsradiator te plaatsen. De verdamping van de azijn neutraliseert de geur.