Bakken met kinderen – leer ze noten eten

Hartstikke leuk om te doen, samen in de keuken wat lekkers maken. De vakantieperiodes zijn daar bij uitstek geschikt voor maar ook in een vrij weekend of op woensdagmiddag is het gezellig én leerzaam om samen in de keuken te staan.

Lees meer

29

dec

Gezonde voeding made fun zeg maar. Door ze er vroeg bekend mee te maken zullen ze uiteindelijk zelf straks betere keuzes (kunnen) maken. Jonge kinderen houden veelal van lekkere koek of cake. Als je daar dan bijvoorbeeld noten als pistachenoten (die kennen veel kinderen nog niet) in verwerkt dan is het avontuur compleet.

 

 

Spelend leren – gezonde voeding met kinderen

Eerlijk is eerlijk, het is soms best een hele uitdaging om je kinderen alle gezonde dingen te laten eten. Het kan zelfs voor onrust aan tafel zorgen. Laat ze spelend leren. Laat ze meehelpen en vertel ze wat ze doen en waarom. Natuurlijk kies je dan geen spruitjesstamppot maar wat dacht je van bananenbrood met pistache noten? Zorg voor gezellige keukenbenodigdheden die ze mogen gebruiken, bindt ze een schort voor en maak de keuken hún domein! Gezonde voeding met kinderen blijft een traject van uitproberen, samen smaken ontdekken en leren wat je waarom eet. Noten zijn gezond, dat weten de meeste mensen maar kinderen neigen vaker naar de gesuikerde noten, de borrelnoten of pinda’s met een chocolade laagje. Ongebrande en ongezouten noten zijn natuurlijk beter voor hun gezondheid. Ken je zelf de voordelen van pistache noten al? Eerst een lijstje voor jou, dan een recept voor jullie samen!

 

Waarom zijn pistache noten gezond?

Zo, om maar meteen met hét onderwerp van de afgelopen tijd in huis te vallen…..pistache noten zorgen voor een beter immuunsysteem omdat ze o.a. vitamine B6 bevatten. Een tekort aan deze vitamine kann ervoor zorgen dat hersenen niet goed functioneren bij het bestrijden van infecties. Ook helpt B6 bij het gezond houden van lymfeklieren. Zo kunnen we nog even doorgaan maar de gezonde voordelen van pistache noten in het kort:

 

  • Eiwitten,
  • vezels
  • vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E)
  • mineralen (o.a kalium, calcium, fosfor, ijzer en magnesium)

 

Om voordeel te hebben van deze krachtpatsers eet je dus het liefst rauwe pistache noten omdat ze onbewerkt zijn.

 

In de keuken met kinderen

Jij bent natuurlijk helemaal thuis in je eigen mooie keuken en je weet wat gevaar kan opleveren en wat niet. Neem tijdens het bakken of koken je kind mee in deze ontdekkingsreis. Als ze weten waaróm iets gevaar kan opleveren snappen ze eerder waarom ze er beter vanaf kunnen blijven. Jij weet zelf wel wanneer je kind oud genoeg is om dat te leren maar van jongs af aan in de keuken met kinderen bezig zijn heeft alleen maar voordelen! Wat ze zelf maken eten ze eerder en wat zullen ze trots zijn als de rest van de familie het ook lekker vindt! Wij vonden een recept van bananenbrood met pistache noten dat je heel goed met kinderen kunt maken.

Bakkers klaar? Bakken maar!