Creeer de perfecte babykamer

Aanstaande ouders krijgen te maken met een enorme takenlijst: het kiezen van de perfecte naam, het babyproof maken van het huis en natuurlijk het inrichten van de babykamer.

Lees meer

27

aug

Het inrichten van de babykamer is één van de leukste, maar ook één van de meest tijdrovende klussen voor de papa en mama in spe. Voor welke stijl kies je, welke meubels mogen niet ontbreken en hoe maak je de babykamer veilig voor het nieuwste gezinslid? Lees snel verder voor handige tips & tricks.

Begin op tijd

De komst van een baby, het lijkt vaak nog zo ver weg. Toch vliegen de maanden voorbij. Plotseling ben je 8 maanden zwanger en heeft de toekomstige slaapkamer van de kleine nog meer weg van een opslagruimte dan een babykamer. Deze stress wil je er natuurlijk niet bij hebben, begin daarom op tijd met het inrichten van de babykamer. Je hebt dan genoeg tijd om rustig te verbouwen en zorgt ervoor dat alle giftige dampen van het behangen of verven zijn vervaagd. Ook alle meubels die je op het oog hebt zijn dan op tijd binnen, houd rekening met een levertijd van 10 tot 12 weken.

 

 

De stijl

Ga je de babykamer inrichten, dan begin je met één ding: het bepalen van de stijl. Ga je voor de stoere blauwe jongenskamer of juist voor klassiek zachtroze als je een meisje verwacht? Neutrale kleuren, zoals geel, groen of grijs, zijn natuurlijk ook prima opties én bieden het voordeel dat je de kamer zonder verbouwing kan hergebruiken bij de volgende deugniet. Welke kleur je ook kiest, pas op met het massaal gebruiken van felle tinten. Een appeltjesgroene muur of knalrood plafond staat natuurlijk erg gezellig, maar te veel felle kleuren kunnen je baby onrustig maken. Kies liever voor een basis van zachte en lichte kleuren die een rustgevend effect hebben op de kleine dreumes en maak het geheel af met enkele kleurrijke accessoires.

 

 

Musthaves in de babykamer

Is de basis van je babykamer af? Dan begint het inrichten. Tijdens het inrichten vliegen de verschillende babymeubels je om de oren, maar natuurlijk heb je lang niet alles nodig. Welke spullen zijn onmisbaar in een babykamer?

  • Ledikantje: Een babykamer is geen babykamer zonder een wiegje of ledikantje. Veel ouders slaan de wieg over en kiezen direct voor een ledikantje voor hun pasgeborene. Twijfel je, bedenk dan: na gemiddeld 3 tot 6 maanden is je baby te groot voor het wiegje, terwijl je met een ledikant makkelijk een paar jaar vooruit kan. Zet het ledikantje niet naast een raam of verwarming. Baby’s zijn gevoelig voor hoge temperaturen en kunnen sneller ziek worden als ze op de tocht liggen.  
  • Commode: De commode is onmisbaar voor het verschonen en aankleden van je baby én is daarnaast erg handig als opbergruimte voor rompertjes, luiers en andere spullen. Voorzie de commode van een aankleedkussen met hoge zijkanten, zodat je baby er niet makkelijk afrolt.
  • Gordijnen: Gordijnen zorgen voor sfeer, verduistering én zonwering in de warme zomermaanden, zodat jouw baby ongestoord kan slapen. Tip: zit de babykamer aan de kant van een drukke weg? Kies dan voor rolluiken om het geluid van buiten tegen te houden.
  • Opbergruimte: Kasten, manden, kisten of lades: opbergruimte is cruciaal voor een overzichtelijke babykamer. Je zult versteld staan van de hoeveelheid spullen die de komst van een baby met zich meebrengt. Luiers, kleertjes, badproducten en speelgoed, berg deze spullen op om de babykamer netjes én vooral veilig te houden voor je pasgeboren kindje.

 

 

Is de babykamer helemaal gereed? Dan is het tijd om volop te genieten van je zwangerschap en te wachten tot het grote moment daar is. Voor je het weet zie je je kleine boefje heerlijk slapen in je prachtige nieuwe babykamer.