De langzame pan

Geen snelkookpan maar een slowcooker. Het is een elektrisch kooktoestel die ook wel Crock-pot wordt genoemd. Op lage temperatuur worden gerechten bereid. De benaming Crock-pot is een merknaam van de langzaamkoker.

Lees meer

10

sepSlowcooker

De slowcooker is een bijzonder praktisch en veelzijdig keukenapparaat. Van simpele soepen en stoofpotten tot voortreffelijke feestgerechten kunnen met dit apparaat gemaakt worden. Een langzaamkoker bestaat uit een dubbelwandige bak met elektrische gloei-elementen. In de bak past een keramische pot met deksel. In de pot gaan bijvoorbeeld bonen en taai vlees met water of bouillon. In de morgen zet je het ding aan en in de middag heb je een heerlijke stoofschotel.

Warmte

De meeste kokers hebben een timer en drie warmtestanden: laag, hoog en warm houden. De lage stand is geschikt voor sous-vide koken, van gerechten in een vacuüm gezogen en dicht gesealde plastic zak, De timer kan tot op 20 uur worden ingesteld. De temperatuur op de lage stand schommelt tussen de 70 en 73 graden. Op de hoge stand loopt de temperatuur op tot 85 graden. Eigenlijk te warm voor het langzaam cooken.

Stoofvlees

In Nederland zijn de slowcookers weinig aanwezig in de keuken. In Engeland is het een populair kookinstrument. Toch vreemd omdat een slowcooker ideaal is voor wie niet echt een volleerd kok is. Limburgers zijn een uitzondering voor het bekende stoofvlees of eigenlijk zuurvlees. Voor erwtensoep in de winter is het ook uitstekend geschikt. Het voorkomt dat de dikke gebonden soep gaat aanbranden. Engelsen eten meer lamsvlees. Het gerecht Irish stew is uitstekend geschikt voor de langzaamkoker.

Verschillende fabrikanten bieden het apparaat aan. Er is een slowcooker van Cuisinart, Solis en de Crock-Pot. De Frans klinkende naam Cuisinart is van Amerikaans makelij net zoals de Crock-Pot en wordt in China vervaardigd. Solis is een degelijk Zwitsers merk. Als beste slowcooker wint het merk Crock-Pot. De merken bieden apparaten in diverse formaten van 1,5 tot 10 liter inhoud. Het materiaal is roestvrijstaal of keramiek. Prijzen variëren van rond de 60 euro tot boven de 150 euro.