De tender en sloep

Er zijn sloepen en tenders. Ze lijken erg veel op elkaar, maar er zijn verschillen. Een sloep is een open, langzaam varende boot met kabelaring. Een tender een slankere, snel varende boot. Veel sloepen worden gepimpt en noemen de boot een tendersloep.

Lees meer

23

sepTender
Van oorsprong werd een tender gebruikt om passagiers, bemanning en voorraden naar een schip te brengen. Veel cruiseschepen maken gebruik van tenders. De boten dienen ook als reddingsboot. Nu zijn tenders vooral boten met de luxe en chique uitstraling van een sloep gecombineerd met de snelheid van een speedboot. Een snel varende boot levert een hoop voordelen. Je kunt met gemak waterskiën en wakeboarden en op de stukken waar het is toegestaan snel varen.

 

PK
Een snelle tender boot beschikt over een extra verstevigd achtersteven om zwaardere buitenboordmotoren veilig te kunnen gebruiken. Afhankelijk van het vermogen van een 4-takt buitenboordmotor kunnen snelheden tot 50 km per uur bereikt worden. Veel gebruikte buitenboordmotoren zijn  zijn 35 of 50 pk.

Sloep
De sloep is ongekend populair. De sloepenmarkt is populair omdat sloepen bijna overal kunnen varen. Nederland telt zo’n vijfhonderdduizend recreatieboten. Het is een vloot van overwegend zeilboten, motorkruisers en sloepen. In Nederland wordt volgens Waterrecreatie Advies jaarlijks 600 sloepen aangeschaft.

Regels
Voor een snel varende boot gelden dezelfde regels als elke reguliere motorboot. Wanneer de boot harder dan 20 kilometer per uur kan varen en korter is dan 15 meter, is een vaarbewijs verplicht. Naast een vaarbewijs is het ook verplicht om een snel varende sloep te registreren bij de RDW.

De sloep is meestal volledig open en is tussen de 5 en 10 meter lang. De uitrusting varieert van basic tot luxe en chic. Dat geldt ook voor de snelle tender, maar deze zie je ook in grotere afmetingen, tot wel meer dan 15 meter. Zeker de grotere tenders hebben vaak een riante kajuit.