Een industriële sfeer kan in elk interieur, elk type woning. Dit zijn de tips om ook bij jou een industriële ambiance te creëren.

Je hoeft echt niet in een oud fabriekspand of hippe loft te wonen om ook wat van die industriële sfeer in je interieur te kunnen krijgen. Toegegeven, die panden hebben al een kleine voorsprong maar, met de juiste tips kan ook jij een industriële woonstijl in je huis neerzetten. Lees mee.

Lees meer

06

jul

 

 

Wat is een industrieel interieur? Welke kenmerken zorgen voor een industriële sfeer in huis?

Industrieel is robuust, ruig, stoer. Er wordt veel met ruwe materialen gewerkt zoals hout, beton en metaal. Drie dingen die vaak inderdaad in de oude fabriekspanden, verlaten scholen en lofts al te vinden zijn maar ook jij kunt hiermee uit de voeten. Een gietvloer zou een goede start zijn. Een flinke kostenpost, die de investering zeker waard is, waar je misschien nog even voor moet sparen? Kies dan als (tijdelijk) alternatief voor bijvoorbeeld een groot, tikje versleten vloerkleed in een koele kleur. Een betonnen muur nabootsen? Dat kan met behang! We zetten de makkelijkste maar meest effectieve tips zoals het ophangen van industriële lampen bijvoorbeeld even voor je onder elkaar!

 

 

Snelle tips voor een industriële sfeer in huis

Bij industrieel denken we vaak meteen aan groot en aanwezig. Hoe je het kunt vertalen naar élk interieur is groot denken maar vooral ook functioneel denken. Hoe groot of klein de ruimte ook is, het zit ‘m vooral in de slimme keuzes. Ook in een kleiner appartementje past een stoere lockerkast. Misschien maar met twee deuren in plaats van vier maar daar gaat het niet om. Denk ik mogelijkheden en durf groot te denken.

 

  • Grote en functionéle meubels van robuuste materialen. Strak, van hout, metaal of beton, grof geweven stoffen, vooral niet te netjes zeg maar.
  • Industriële verlichting is sfeerbepalend! Niet alleen natuurlijk door de toevoeging van licht aan een ruimte maar zeker ook door het uiterlijk van het gekozen armatuur. Ook hier geldt weer dat groots denken niet persé heel veel lampen hoeft te betekenen. Heb je de ruimte dan kun je extra kracht toevoegen door meerdere lampen boven je eettafel te hangen maar, heb je die ruimte niet dat is één goedgekozen stoere lamp net zo mooi!
  • Het kleurenpalet van een industrieel interieur is vooral sober te noemen. Zwart, grijs, bruin maar ook wel wit! Wat kleur toevoegen is altijd tof maar dan zoek je het vooral ook in de krachtige kleuren. Accentkleuren als petrol, koper, terra, mosgroen etc. staan prachtig in een industrieel interieur. Spice things up!
  • Wil je een stoer en robuust interieur maar wel een warme en persoonlijke sfeer behouden dan kun je altijd een vintage item of een designklassieker toevoegen. Kijk eens bij je ouders of oma op zolder. Wie weet staat daar nog een meubelstuk dat het pronkstuk van de ruimte kan worden. (Tip: weet dat alles te verven of opnieuw te bekleden is…..)
  • Accessoires voor een industrieel? Natuurlijk, woonaccessoires zijn sfeermakers. Maar, hou het beperkt. Geen tierlantijntjes, geen hele rits kleine plantjes of beeldjes. Blijf groot denken! Stoere kussens: liever 2 grote dan een stapel kleintjes
    Kamerplanten: zet een aantal grote in de kale hoeken óf, ook heel mooi, groepeer ze op één plek in huis. De oase van je kamer zeg maar. Wil je toch wat kleine plantjes in huis halen? Zet die dan met z’n allen op een houten of metalen dienblad, op een stoere oude kaasplank of een ruige plank aan de muur. Wat je doet, ga ze niet overal verspreiden, ze zullen nauwelijks opvallen of zorgen voor en onrustige sfeer.
  • Wanddecoratie: als je foto’s aan de muur wil hangen geef ze dan een stoere lijst. Zoek je een poster voor je industriële interieur? Ga dan eens zelf op pad met je camera als je daar een beetje handig mee bent en maak een foto van een detail van een oud pand. Laat dat uitvergroten en hang die poster aan je muur. Unieke wanddecoratie is altijd een eyecatcher. Ben je niet zo handig dan zijn er natuurlijk heel veel posterstore ’s die meer dan voldoende keuze hebben om wat moois op de kop te tikken.