Een kindvriendelijke tuin het hele jaar door - buitentips voor de herfst

Niet alleen in de zomer maar zeker ook in de herfst vinden kinderen het leuk om in de achtertuin te spelen. Veel ouders houden hun kinderen misschien binnen omdat alles in de tuin nat en modderig is maar hee, daar heb je een wasmachine voor én je kinderen kunnen ontzettend veel ontdekken en leren tijdens een mooie herfstmiddag in de tuin. Een kindvriendelijke tuin is een fijne plek voor kinderen om zich uit te leven zonder zich pijn te kunnen doen of grote schade aan te richten. Het hele jaar door genieten van je tuin? We hebben wat toffe buitentips voor de herfst, leuk plan voor in de herfstvakantie of de weekenden.

Lees meer

16

okt

 

Hotspot in de herfst, je eigen achtertuin! 

De herfst is hét jaargetijde om samen met je kinderen van de natuur te genieten en de veranderingen van de natuur te beleven. Daar hoef je vaak niet ver voor te gaan, je eigen achtertuin kan al voldoen voor een gezellige en creatieve middag met je kinderen. Dé hotspot deze herfst is je eigen achtertuin. Je kunt nog gebruik maken van je tuinmeubelen, als je Hartman tuinmeubelen hebt kun je die gerust laten staan voor dit soort mooie momenten. Een vuurkorf kan de sfeer nóg fijner maken, blijf dan wel altijd zelf ook in de buurt. Maak de tuintafel leeg, leg wat kussens op de stoelen en hang eventueel wat fleecedekens klaar voor de koukleumen. Een thermoskan met warme chocolademelk én een kruidig koekje maken het herfstfeest compleet. Wat kun je doen?

 

  • Knutselen met blaadjes. Wie kent het niet of deed het niet als kind? Met heel weinig middelen kun je al leuke slingers van al dat mooie gekleurde blad maken. Maak een leuk mobiel, een mooie ketting, deze kunstwerken kunnen bewaard worden om nog lang van te genieten in huis.
  • Een kindvriendelijke tuin moet ook gastvrij voor vogels zijn. Help de vogels aankomende winter en laat de kinderen vetbollen maken. Als je vriendjes en vriendinnetjes hebt uitgenodigd kunnen zij voor thuis een extra bol maken! Versier je tuin met de zelfgemaakte vetbollen en de pindakettingen die je de kinderen kunt laten maken van pel pinda’s.
  • Misschien heb je het her en der wel al gezien, een van onze bloggers schreef er al eens over, gedroogde bloemen in een kleivoetje. Je kunt met kinderen een soort kleischilderij maken buiten in de tuin. Koop een stuk klein en rol dat uit tot een grote plak. Ieder kind krijgt een eigen plak en kan daarin gevonden natuurschatten steken. Wat ligt er al allemaal in de tuin Moet je misschien nog samen een rondje bos doen om nog wat extra’s te zoeken? Laat ze zelf de klei decoreren met alles dat ze vinden en zo een kleischilderij maken!
  • Ga samen herfst tuinieren! Maak een moestuin, daar heb je niet veel grond voor nodig! Een klein stukje in de tuin of zelfs een royale plantenbak volstaat. Je kunt er paddenstoelen, pompoenen, sla, radijs etc. in kweken. Laat ze zelf een plan maken voor hun herfstmoestuin en eventueel online informatie zoeken over de verzorging etc. Zo zijn ze ontspannen bezig met alles wat groeit en bloeit en leren ze een en ander over groente uit de tuin.

                                  

Leeftuin

Een tuin is niet alleen maar om naar te kijken, je moet er ook echt in kunnen ‘zijn’, erin kunnen leven zeg maar. Een leeftuin is de fijnste tuin voor iedereen. In de herfst dus genoeg te ontdekken en zelfs in de winter kun je nog prima in de tuin eten! Een winterse BBQ waarbij je prima op je loungeset kunt zitten met wat extra dekens, een vuurkorf of tuinhaard erbij, warme truien, vesten en sokken en niemand wil graag naar binnen! De moderne tuinmeubelen van nu kunnen prima het hele jaar buiten staan en gebruikt worden. Zo is je tuin het hele jaar door de moeite waard om naar te kijken en een feestje om te zien.