Een nieuwe lente, een nieuwe kleur in huis! Met dit stappenplan lukt elke schilderklus.

Over minder dan een maand begint officieel de lente, daar laten wij ons niet door afleiden want in onze huizen hebben we al het een en ander verandert en geschoven met het oog op die lente. Ander kleuren kussens op de bank, iets dunnere dekens over de rugleuning van de bank of stoel en bloembolletjes op tafel of vensterbank.

Lees meer

25

feb

Dat de dagen lengen werkt ook enorm mee aan het verlangen naar de lente, buiten en in huis. Niks werkt zo goed als een goeie schilderklus om lekker even alles lenteklaar te maken, een ruimte flink op te frissen. Wie voelt er niet de kriebels als het voorjaar lonkt? Een nieuwe lente, een nieuwe kleur in huis, we hebben er zin in. Een goede voorbereiding is ook hier het halve werk en dus maakten we een stappenplan voor je schilderklus.

 

 

Kinderkamer schilderen

Zijn je kinderen oud genoeg om aan te geven welke kleur zo mooi vinden? Kies dan samen een leuke nieuwe kleur voor op de muur van de kinderkamer. Als ze zelf helemaal blij zijn met de nieuwe kleur zullen ze zich er sneller weer goed bij voelen. Dat mee mogen ‘helpen’ met bijvoorbeeld het kiezen van de kleur geeft hun zelfvertrouwen ook een enorme boost. Daarnaast vinden ze het leuk om zelf te mógen kiezen, zeg zelf... dat vindt iedereen toch leuk? Elke schilderklus begint met de vraag welke kleur je het leukste vindt. Het aanbod is enorm, merken genoeg. Bijvoorbeeld Sikkens verf, hoge kwaliteit voor het hele huis in ontelbaar veel mooie kleuren. Zoek een aantal kleurstalen uit en hang ze een weekje tegen de te schilderen muur. Zo kun je op elk moment van de dag zien wat de veranderende lichtinval met de kleur doet. Heb je de keuze gemaakt dan kun je aan de slag, je kunt de kinderkamer gaan schilderen zodat daar weer een frisse nieuwe sfeer zal ontstaan. Laat je kind helpen daar waar mogelijk.

 

 

 

Stappenplan muur schilderen

De voorbereidingen voor het schilderen van een muur kosten misschien even tijd, als je het tenminste goed wilt doen maar, je krijgt er een strak resultaat voor terug! Dat wil je, dus aan de slag. Stap voor stap naar een nieuwe look voor de kamer van je kind. Hier volgt het stappenplan voor het schilderen van een muur, veel succes!

 

  • Zorg dat je werkruimte hebt. Maak eventuele kasten leeg en schuif ze opzij zodat je overal goed bij kunt. Bewegingsvrijheid werkt zoveel fijner dan je in allerlei bochten te moeten wringen om ook de hoekjes goed te kunnen raken.
  • Dek meubels en vloeren af met afdekfolie. Verfspetters kun je soms niet voorkomen en zo blijft alles mooi. Vergeet ook je raam niet als de muur zich daar meteen naast bevindt.
  • Is de muur al eens geverfd? Weet je wat erop zit? Is de ondergrond poreus? Een aantal dingen die vooraf even moet checken en die van invloed zijn op je aanpak. Soms moet je de muur eerst vochtig afnemen en goed laten drogen, soms moet er eerst een primer op om te voorkomen dat je nieuwe kleur meteen de muur in zal trekken etc. Laat je goed informeren door de verfvakman.
  • Plak randen en plinten af. Wil je een lambrizering schilderen? Meet dan op diverse punten de hoogte, geen enkele muur is 100% recht dus doe het niet op de gok.
  • Naden en kieren dicht je het beste eerst even af met kit.
  • Is de kit droog en overschilderbaar? Begin dan met de eerste laag muurverf. Probeer niet persé in een laag alles mooi gedekt te krijgen. Soms is het effect mooier als er een tweede laag overheen komt. Gebruik een klein kwastje voor moeilijke hoekjes, een platte kwast voor de randen en verdeel de verf vooral gelijkmatig over de ondergrond. Voorkom scherpe randen, rol elke aanzet mooi vloeiend weg. Werk in lange halen en werk altijd naar het licht toe (zeker als je een plafond verft). Heb geduld voordat je een tweede laag gaan aanbrengen.
  • Bewaar kwasten en rollers die je de dag erna weer gaat gebruiken in een luchtdicht afgesloten plastic zak. Wat je niet meer nodig hebt maak je schoon. Reinig je gereedschappen nadat je het grondig hebt uitgespoeld met een sopje met groene zeep. Laat goed drogen en berg alles dan stofvrij op.
  • Als alles droog is kun je voorzichtig de afplaktape verwijderen.

Tip voor als je een strakke lijn van je lambrisering wil krijgen: schilder eerste een witte rand half over de tape. Als dit droog is kun je met gekleurde muurverf aan de slag. Door de witte rand is de ruimte tussen tape en muur al volgelopen met witte muurverf en zal de gekleurde rand lekker strak op je muur komen te staan.’

Wil je meerdere vlakken in andere kleuren verven? Wil je strepen op de muur schilderen? Leef je uit, ook voor deze plannen werkt bovenstaande tip goed! Afplaktape is je beste vriend, bespaar daar niet op.

 

 

Ready? Set? Doe deze schilderklus nu, het weer is nog niet heel erg fraai en zo ben je klaar als het weer je wél naar buiten lokt.