Gevelbekleding van Trespa of Rockpanel: wat zijn de voordelen?

Het weer in Nederland kan nogal wisselvallig zijn, wat niet altijd positief uitpakt voor gevels. Heb je bijvoorbeeld een gevel van hout? Dan zal deze veel onderhoud nodig hebben en is er een verhoogd risico op houtrot en schimmel. Om die redenen wordt voor gevels steeds vaker  gekozen voor ander materiaal, zoals Trespa en Rockpanel. Maar wat zijn de voordelen eigenlijk?

Lees meer

06

jul

 

Gevelbekleding van Rockpanel

Rockpanel platen zijn speciaal gemaakt voor gevelbekleding. De basis van Rockpanel platen is steenwol, maar wat betreft de eigenschappen lijkt het materiaal veel op hout. Het grootste voordeel is toch wel dat Rockpanel platen brandbestendig zijn, doordat ze zijn gemaakt van stenen afkomstig uit vulkanisch gebied.

 

De voordelen van Rockpanel

Naast dat Rockpanel platen bestendig zijn tegen brand, hebben de platen ook een coating die dampdoorlatend is. Dat betekent dat het materiaal ideaal is voor toepassingen die niet-geventileerd zijn. Rockpanel platen zijn makkelijk aan te brengen, je hebt er alleen een paar spijkers en lijm voor nodig. Houd er rekening mee dat je bij het plaatsen van de platen wat ruimte overhoudt, omdat Rockpanel platen bij temperatuurverschillen kunnen uitzetten en inkrimpen en het beter is voor de ventilatie.

 

Gevelbekleding van Trespa

Trespa is een grote fabrikant van High Pressure Laminate platen. De platen bestaan uit een aantal lagen die onder hoge druk zijn samengeperst, inclusief een stevige toplaag. Trespa platen worden veelal gebruikt voor toepassingen buiten, doordat ze weerbestendig zijn. Daarnaast hebben Trespa platen een hoge moleculaire dichtheid, waardoor ze ook veel worden gebruikt in ziekenhuizen of laboratoria.

 

De voordelen van Trespa

Een Trespa plaat heeft veel weg van een plaat gemaakt van hout, maar door de stevige toplaag heeft het veel meer voordelen. Zo is een Trespa plaat goed bestand tegen allerlei weersinvloeden, zoals vocht en temperatuurverschillen. Doordat Trespa platen een heel sterke toplaag hebben, raakt het materiaal niet snel beschadigd. Trespa platen zijn daarnaast onderhoudsarm. Vuil hecht niet snel aan de plaat door de dichtheid, waardoor een keer per jaar schoonmaken voldoende is. Je kunt Trespa platen kopen in verschillende kleuren en ontwerpen.