Gezocht: een kindvriendelijke buurt

Wat zijn kindvriendelijke buurten? In dit artikelen geven we tips voor leuke wijken voor gezinnen met jonge kinderen. Maar, wat maakt een wijk nou kindvriendelijk? Bij het beoordelen van wijken op kindvriendelijkheid kijken we naar een paar verschillende punten. Hier staan de punten op een rij:

Lees meer

16

mei

  • Een basisschool in de buurt (loopafstand of fietsafstand)
  • Veel natuur om buiten te spelen
  • Veel jonge gezinnen in de buurt
  • Veel speelgelegenheid
  • Een locatie niet te ver van de stad, maar in een nabijgelegen gemeente
  • Weinig verkeer/verkeersveiligheid

 

 

Uit onderzoek blijkt dat ouders deze punten belangrijk vinden wanneer ze op zoek gaan naar een huis waar ze plannen met jonge kinderen te gaan wonen. Natuurlijk is deze lijst ook super handig wanneer je zelf wil verhuizen maar zelf op onderzoek uit wil gaan! Heb je plannen voor een nieuwe huurwoning? Of misschien zelf een koopwoning en heb je kinderen? Dan is dit artikel wat voor jouw!

 

RTL buurtfacts heeft in 2016 onderzoek gedaan naar de kindvriendelijkheid van buurten in Nederland. Uit dit onderzoek kan de generale conclusie worden getrokken dat de meeste kindvriendelijke buurten en wijken in stedelijke gebieden te liggen, aan de randen van grote steden. De gebieden die slecht scoren op kindvriendelijkheid zijn vooral dorpen. Dit komt vooral door de afwezigheid van onderwijs en de beperkte voorzieningen zoals sportverenigingen.

 

Kindvriendelijke buurten in Noord-Nederland

Opvallend is dat er grote verschillen zijn in kindvriendelijkheid als het gaat om de Waddeneilanden.Schiermonnikoog wordt het hoogste beoordeeld met een 7,2 en daarna Vlieland met een 7. De andere drie eilanden scoren maar matige punten rond de 5. In Noord-Groningen en Noord-Friesland zijn de wijken niet heel kindvriendelijk. Dit komt waarschijnlijk door de afwezigheid van voorzieningen voor kinderen en de lage bevolkingsdichtheid.

 

Kindvriendelijke buurten in Midden-Nederland

In Flevoland liggen in Almere de meest kindvriendelijke wijken. In Almere zijn maar liefs 50 wijken, maar gemiddeld scoren en maar 4 wijken lager dan het Nederlandse gemiddelde. Gemeentes Diemen, Laren en Naarden scoren allemaal ook hoog als het gaat om kindvriendelijkheid. Deze drie gemeentes scoren alle drie een 6.6 of een 6.7.

 

Kindvriendelijke buurten in Zuid-Nederland

In Zuid Nederland doet in Zeeland Kapelle en Reimerswaal het goed met respectievelijk een 6.2 en 6.1. In Noord-Brabant krijgen Loon op Zand een 6.5, Eindhoven een 6.3 en Waalre een 6.7. In Limburg krijgt de gemeentes Kerkrade een 6.4 en Bergen een 6.5 en scoren met deze cijfers het beste.

 

Kindvriendelijke buurten in grote steden

Veel mensen die in een grote stad wonen maar een gezin willen beginnen trekken naar gemeentes rondom de steden voor de rust en ruimte. Rondom de grote steden in Nederland liggen ook veel kindvriendelijke gemeenten, en hier staan ze op een rij. Rondom Amsterdam zijn de kindvriendelijkste wijken Bloemendaal, Amstelveen en Diemen. Deze wijken scoren goed op kindvriendelijkheid door de aanwezigheid van veel natuur. In Den Haag zijn de kindvriendelijkste buurten Wassenaar, Rijswijk en Den Haag zelf, ook door de aanwezigheid van veel groen. In en rondom Utrecht zijn Nieuwegein, Zeist en Soest de meest kindvriendelijke buurten. Nieuwegein staat bovenaan door de grote hoeveelheid voorzieningen voor kinderen, met name de sportvoorzieningen.