Handige tips voor kinderfotografie

Lees meer

30

okt

Jouw kind is natuurlijk de allerknapste en de allerleukste. Dat zijn de mijne namelijk ook. Daarom gaat er bijna geen dag voorbij dat ik niet even een foto van ze maak met mijn camera of smartphone. Soms houden we zelfs spontane fotosessies. Dan worden meubels aan de kant geschoven en wordt de woonkamer omgetoverd in een kleine fotostudio. Maar iedereen die weleens geprobeerd heeft om mooie foto’s van kleine kinderen te maken, weet dat deze manier van fotografie echt een aparte aanpak nodig heeft. In dit artikel lees je 5 handige tips die je helpen de mooiste foto’s te maken van je kleintje.

1 – Goede locatie

Bedenk eerst waar je foto’s wilt gaan maken. Dit kan natuurlijk in je eigen huis, maar denk ook eens aan een mooie locatie buiten. Wij gaan bijvoorbeeld vaak even wandelen aan het water of langs het skatepark die meteen perfect dienstdoet als fotoshoot locatie.

2 – Ready, Set, Go?

Wanneer je ervoor kiest om van je huis een fotostudio te maken, zorg er dan wel voor dat er voldoende licht is. Bij voorkeur daglicht. Zorg ervoor dat de achtergrond er opgeruimd uitziet en veeg de vloer als dat nodig is. Leg alles wat je denkt nodig te hebben, zoals snoetenpoetsers en speelgoed, alvast klaar. Als je met een camera foto’s wilt maken kun je er ook alvast voor zorgen dat hij op de juiste instelling staat. Kinderen hebben nu eenmaal niet veel geduld, dus zet ze pas voor de camera als jij er helemaal klaar voor bent.

3 – Afleiding

Niet alle kinderen zijn geboren modelletjes. Veel kinderen hebben er geen geduld voor of worden onrustig zodra de camera op hen gericht wordt. Gelukkig kun je kleintjes ook snel afleiden. Maak grapjes of zing liedjes met ze. De meest spontane foto’s krijg je niet door te vragen; “lach eens naar de camera”. Laat kinderen lekker spelen en probeer zo “het” moment te pakken. Vergeet niet af en toe je gezicht te laten zien. Als je de hele tijd met je gezicht verstopt zit achter de camera of je telefoon ben je al gauw de aandacht kwijt.

4 - Belonen en aanmoedigen

Zie je dat je kind z’n best doet en het naar z'n zin heeft? Moedig je kind dan extra aan door complimenten te geven. Je kunt natuurlijk ook een beloning in het vooruitzicht stellen. Bijvoorbeeld een uitje naar de speeltuin, een boek voorlezen of iets lekkers na de fotosessie. Maar een dikke kus of een simpele high five is voor je kind ook al een mooie beloning.

5 - Geduld

De laatste, maar misschien wel meest belangrijke tip; Wees geduldig. Laat kinderen lekker hun gang gaan en volg ze met je camera. Schiet zoveel foto’s als je maar kunt en dan zit er bijna altijd wel een topper bij. Bedenk je ook dat een foto waarop je kindje niet lacht ook heel mooi kan zijn. En wil het echt niet lukken? Stop er dan mee en probeer het een andere keer opnieuw.

Heel veel plezier!