Hoe houd je je houten tuinmeubelen mooi?

Houten tuinmeubels zijn prachtig en zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Maar hoe zorg je er nu voor dat ze ook mooi blijven? Doordat het een natuurlijk product is, vergt hout wel wat onderhoud. Wij geven tips voor het onderhouden van je houten tuinmeubelen.

Lees meer

22

jun

 

Reinigen

Houten tuinmeubelen, zoals een tuinbank of tuintafel, kun je heel goed schoonmaken met groene zeep, iets dat je misschien al wel in huis hebt staan. Met groene zeep kun je bijna al het vuil uit het hout krijgen. Je kunt een sopje maken met de groene zeep en met lauw water en een zachte borstel of schuursponsje het vuil weghalen. Ook kun je het hout licht opschuren. Wil je de tuinmeubelen daarna behandelen met een olie? Spoel de meubels af met water en laat ze 24 uur goed drogen. Om te behandelen met een olie moeten de houten meubels namelijk goed droog zijn. Gebruik bij het afspoelen geen hogedrukreiniger, de krachtige straal kan de natuurlijk waslaag van het hout namelijk beschadigen.

 

Oliën of impregneren

Je kunt bepaalde middelen, zoals houtolie, gebruiken om de houten tuinmeubelen te beschermen tegen verschillende weersinvloeden. Meestal hebben deze oliën een water gedragen naturel olie, die de kleur van het hout aanneemt. Een echt goede houtolie heeft ook nog eens een UV bescherming. Daarmee wordt verkleuring door de zon tegengegaan. Je kunt het oliën van de tuinmeubelen het beste twee keer per jaar herhalen. Met mooi weer kun je ervoor kiezen om de meubelen te impregneren, maar zorg er dan voor dat deze wel helemaal schoon zijn.

 

Afdekken

Wil je groene aanslag op de houten tuinmeubelen voorkomen? Dan kun je deze in de winter afdekken. Let er wel goed op dat je de tuinmeubelen goed afdekt. Gebruik een afdekzeil dat kan ademen. Wanneer het zeil niet kan ademen, kan er condens ontstaan tussen het afdekzeil en het meubel, waardoor het hout uiteindelijk kan gaan kromtrekken. En dat wil je natuurlijk liever niet! Zorg er daarom voor dat bij het afdekken met een zeil de tafel boven en onder goed kan drogen.