Klussen met kinderen, waar let je op?

Het klinkt misschien als een televisieformat, dat is het (nog) niet. Klussen met kinderen lijkt voor de meeste mensen een enorm uitdaging, voor een enkeling zelfs een horrorscenario, maar als je het slim aanpakt hóeft het dat allemaal niet te zijn. Ook je kinderen vinden het leuk als het huis gezellig is, als er nieuwe kleuren op de muur komen of als ze een nieuwe slaapkamer krijgen.

Lees meer

28

okt

Ze helpen je graag! Laat ze dat (tot op zekere hoogte) ook zeker doen, zo blijft het leuk en helpen zij mee aan de verbouwing zonder constant in de weg te lopen of je aandacht te vragen. Maak ze een onderdeel van het klusteam, succes gegarandeerd. Waar let je op als je gaat klussen met kinderen?

 

 

 

Goed gereedschap en een plan voor kinderen die willen helpen

Hoe kun je het nou toch een beetje gezellig houden, zowel voor jou als klusser als voor de kinderen? Kinderen willen alles weten (‘wat doe je?’), helpen (‘mag ik ook?’), en aandacht (‘ben je bijna klaar?’), jij wil vooral meters maken en de klus afmaken. Combineer het en iedereen is tevreden. Laat kinderen helpen maar zorg ervoor dat ze altijd veilig zijn. Vooral (elektrisch) gereedschap is een NO-GO voor kinderen. Afkortzagen, klopboormachines etc. houd je uit de buurt van je kinderen. Laat hen lekker met een kwast een stukje muur schilderen terwijl aan de andere kant van de kamer je eigen werk doet. Laat ze een tekening maken van hoe zij denken dat de vernieuwde ruimte eruit moet komen te zien. Laat ze hun eigen kamer op papier inrichten, een kleurenplan maken of maten opnemen. Ze zullen het fantastisch vinden als je hen om hun mening vraagt.

 

Kinderen en verhuizen

Ga je verhuizen en ben je druk aan het klussen in het nieuwe huis? Neem de kinderen zo vaak mogelijk mee, ze moeten ook wennen aan de nieuwe situatie en worden zo meegenomen in de opbouw van hun nieuwe thuis. Laat ze tekeningen maken om op te hangen als alles helemaal klaar is. Laat ze alvast hun nieuwe kamer uitzoeken en vraag ze in hun oude kamer te gaan opruimen zodat het verhuizen straks sneller kan gaan. Geef kinderen de ruimte om afscheid te nemen van het oude huis maar ook om kennis te maken van het nieuwe huis. Kindergereedschap is een leuke manier om ze het idee te geven dat ze erbij horen. Laat ze hun eigen klusjes uitvoeren terwijl jij met het echte gereedschap aan de slag gaat. Trouwens, hoe beter jouw gereedschap, hoe sneller de klus geklaard is. Des te sneller kunnen jullie als gezin genieten van het eindresultaat. Ben je een regelmatige klusser? Gun jezelf, en je gezin, het juiste gereedschap voor elke klus. Zo doe je alles veilig, snel en met een prachtig resultaat.