Leer hoe jij je kind veilig kunt laten fietsen

In Nederland leren kinderen al op jonge leeftijd fietsen. Eerst op een driewieler, dan op een loopfiets en vervolgens op een fiets met zijwieltjes. De laatste stap is het verwijderen van de zijwieltjes, een spannend moment en een geweldige mijlpaal! Vanaf het begin is het verstandig om de kinderen te leren veilig te fietsen en alert te zijn op het verkeer.

Lees meer

25

apr

Elk kind pakt het fietsen op zijn of haar eigen tempo op, maar we kunnen hen wel het vertrouwen geven én een goede basis. Er is geen officiële leeftijd voor kinderen om te leren fietsen. Het is belangrijker dat zij er klaar voor zijn en dat zij zich veilig voelen om deze stap te maken. Niet alleen voor de kinderen is het een spannend proces, ook voor de ouders! Leer hoe jij je kind veilig kunt laten fietsen. Veel fietsplezier!

 

 

Bescherming tijdens het fietsen

Door kinderen vanaf het begin te leren om veilig te fietsen, geef je hen een goede basis mee voor in de toekomst. Ze letten beter op het verkeer en zo leren ze wat erbij komt kijken om de fiets op de juiste manier te gebruiken. Ook kan je als ouder je kindje extra bescherming bieden tijdens het fietsen (niet alleen als je je kind leert fietsen, maar ook als hij of zij achterop zit). Een kinderhoofdje is bijvoorbeeld nog erg kwetsbaar, daarom is een fietshelm aan te raden om in te zetten. Ook een vlaggetje aan de fiets is een musthave, zodat je de zichtbaarheid van je kind vergroot in het verkeer. Denk je ook aan reflecterende kleding? Het controleren van het voor- en achterlicht én deze inzetten bij schemering of donker is een mooie gewoonte om aan te leren, zodat je kind altijd veilig de weg op zal gaan. Met een fietsverzekering van Centraal Beheer verzeker je alle soorten fietsen voor schade en diefstal, van stadsfiets tot kinderfiets en van e-bike tot bakfiets. Ook de fiets van je kind is daardoor goed verzekerd, dat geeft een prettig gevoel.

 

Beginnen met fietsen

Leren fietsen is een kwestie van ongelooflijk veel oefenen, daar hoort helaas ook het proces van vallen en opstaan bij. Daarom is een fietshelm niet alleen belangrijk om door je kind te laten dragen, het is ook goed om als ouders uit te leggen waarom het nuttig is. Zo leer je je kind het belang ervan inzien, daar heb je niet alleen nu maar ook in de toekomst profijt van. Raadzaam is om de eerste fietspogingen in de buurt van huis te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld in een speelplaats of de tuin. Kies voor een fiets die past bij de lengte van je kind. Van een te grote fiets kan een kind erg onzeker worden. Je kunt er ook voor kiezen om met een loopfiets te beginnen. Hierop leert hij zijn evenwicht te bewaren en wordt het sturen geoefend. Kinderen die op een loopfiets de nodige ervaring hebben opgedaan, gaan op een echte fiets met sprongen vooruit!

 

Nieuwsgierig naar meer tips hoe je je kind veilig kunt leren fietsen? De Fietsersbond heeft hier een praktisch artikel over geschreven vol handige inzichten om dit proces eenvoudiger te maken. We willen optimale veiligheid bieden aan onze kinderen, ook tijdens het fietsen en in het verkeer. Een spannende fase waar je als ouders in mag groeien en een nieuw hoofdstuk waarin je kind zijn wereld vergroot.

 

Hoe oud was jouw kind toen je hem of haar leerde fietsen?