Met auto en de kids de grens over? Dit moet je weten

Met de auto door Duitsland tuffen, De Alpen doorkruisen of van Amsterdam naar Barcelona rijden… je kunt samen op de mooiste plekjes komen. Door mooie natuur en langs wereldsteden.

Lees meer

13

sep

Tijdens zo’n vakantie is het extra belangrijk om je auto goed te verzekeren. Wat weet je eigenlijk over je autoverzekering om veilig met je gezin in de auto te stappen? Independer noemt de grootste misverstanden rondom je autoverzekering op reis. 

 

 

Misverstand 1: “Je hebt alleen in Nederland iets aan je pechhulpverzekering”

Naast je gewone pechhulpverzekering, kun je voor een paar euro extra een verzekering voor pechhulp in het buitenland afsluiten. Heb je pech onderweg? Dan heb je recht op hulp ter plaatse, maar eventueel ook op vervangend vervoer, hotel en extra reiskosten. Wat je precies vergoed krijgt, lees je in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Check: pechhulp zit meestal ook in je reisverzekering. Of je krijgt het vergoed via Route Mobiel, de garage of de ANWB. Check dus dat je niet dubbel verzekerd bent. Dat is zonde van het geld.

Misverstand 2: “Met een allriskverzekering ben ik in ieder land goed verzekerd”

De allrisk (WA volledig casco) dekking is de meest uitgebreide autoverzekering. Daarmee ben je verzekerd voor alle schades aan je eigen auto. Ook als je hier zelf schuldig aan bent. Je bent hiermee ook verzekerd in het buitenland. Maar:

 • het kan zijn dat je verzekering niet in elk land geldig is. Je checkt het op de groene kaart.
 • ga je langer dan twee maanden met de auto rondreizen? Check bij je autoverzekeraar of je autoverzekering dan nog wel geldig is, of dat je misschien meer moet betalen. Want bij veel verzekeraars geldt je autoverzekering slechts twee maanden in het buitenland.

Handig om te weten: de bagage in je auto is vaak alleen verzekerd als iemand anders tegen jouw auto aanrijdt. Ben je zelf de veroorzaker van de aanrijding? Dan ben je hier ook voor verzekerd met een schadeverzekering inzittenden.

Misverstand 3: “Zonder groene kaart is mijn autoverzekering niet geldig”

In de meeste landen is een groene kaart niet verplicht als je met je auto of motor rijdt. Toch is het slim om deze altijd mee te nemen, digitaal of op papier. Want de kaart is hét bewijs dat jouw auto in het buitenland verzekerd is. Op de kaart staan de belangrijkste gegevens over je autoverzekering zoals:

 • Welk kenteken verzekerd is
 • In welke landen je bent verzekerd
 • Contactgegevens van je verzekeraar
 • Contactgegevens van hulpdiensten
 • Tot wanneer de verzekering loopt
 • Het nummer van je groene kaart (dit heb je nodig als je schade hebt en het Europees Schadeformulier moet invullen)

Voordat je wegrijdt, bekijk dus of je ook verzekerd bent in de landen waar je naartoe gaat. Als dat niet zo is, dan kun je soms bij de grens een tijdelijke autoverzekering afsluiten. Verstandig om dit van tevoren even te checken.

Misverstand 4: “Als mijn auto in het buitenland is gestolen, krijg ik altijd een vervangend voertuig.”

Ben je beperkt casco of allrisk verzekerd en is je auto gestolen? Dan heb je in veel gevallen recht op vervangend vervoer. Dit geldt vaak voor maximaal 30 dagen. Daarnaast kun je een dagelijkse vergoeding krijgen voor een huurauto. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering vind je waar je precies recht op hebt. Is je auto na 30 dagen nog niet teruggevonden? Dan vergoedt je verzekeraar een bepaald bedrag. Hoeveel dit is hangt af van de leeftijd van je auto en de regeling van je verzekeraar:

 • Nieuwwaarderegeling: je krijgt een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen.
 • Aanschafwaarderegeling: je krijgt het bedrag dat je hebt betaald voor je tweedehands auto.
 • Dagwaarderegeling: je krijgt de dagwaarde van de auto vergoed. Een schade-expert stelt vast hoe hoog dit bedrag is. Ben je het niet eens met de vergoeding? Dan kun je zelf een expert inschakelen (contra-expert). Als jouw expert en die van de verzekeraar het niet eens worden, dan kijkt ook een derde expert mee. Zijn oordeel is bindend. Let op: de kosten voor een eigen expert vergoedt je autoverzekeraar meestal niet. Vraag dit altijd na bij je verzekeraar.

Welke regeling bij jouw autoverzekeraar geldt, staat in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Misverstand 5: “Ik kan mijn autoverzekering niet tijdelijk stopzetten.”

Als je 6 maanden (of korter) of reis gaat zonder je auto, dan kun je die prima thuis laten. Maar je blijft natuurlijk wel gewoon de premie voor je autoverzekering betalen, omdat het wettelijk verplicht is om je auto minimaal WA te verzekeren. Hetzelfde geldt voor de motorrijtuigenbelasting. Ook blijf je verplicht om de auto APK te laten keuren.

Ga je langer weg en kun je je auto op eigen terrein stallen? Dan kun je je autoverzekering, tegen betaling, schorsen via de RDW. Je autoverzekering, motorrijtuigenbelasting en eventueel verplichte APK staan dan voor maximaal een jaar stil. Maar belangrijk om te weten: niemand mag tijdens die periode in de auto rijden. Wel is het voordelig. Want je betaalt tijdens de schorsing geen premie. En kom je terug? Dan kun je je autoverzekering gewoon voor ‘aanzetten’.

Let op: de RDW zet niet je autoverzekering stop. Dat moet je zelf doen. Ook is het niet bij iedere verzekeraar mogelijk om de verzekering te schorsen..