Met de kinderen op fietsvakantie: 4 tips

Al voordat er kinderen in beeld waren fietste je overal naartoe. Je bent zelfs een aantal keer op fietsvakantie geweest. Echter sinds de kinderen er zijn doe je dit niet meer. Zonde, want het is echt wel mogelijk om op fietsvakantie met kinderen te gaan. Wij geven je een aantal tips.

Lees meer

28

mrt

 

Tip 1 Kijk naar wat je kind wil

Kinderen zijn ontzettend flexibel. Je kunt zeker van hen verwachten dat ze rekening houden met anderen en zich aanpassen. Echter heeft het ook zo zijn beperkingen om met kinderen op fietsvakantie te gaan. Ze moeten op tijd eten, voldoende slapen en houden vaak hele dagetappes niet vol qua uithoudingsvermogen. En dan moeten ze het ook nog leuk vinden.

Kijk daarom bij het plannen van een fietsvakantie goed naar wat je kind wilt. Is het een kind wat uren achterop de fiets kan kijken naar alles om zich heen? Of is het een kind wat na een half uur wel weer genoeg gezeten heeft en juist zelf actief wil zijn. Houdt je kind van zelf fietsen en kan het ook langere tochten fietsen?

 

Tip 2 Maak keuzes

Wanneer je naar de wensen van je kind hebt gekeken is het slim om ook naar je eigen wensen te kijken. Is er een bepaald doel wat je wilt bereiken? Kun je het loslaten dat je niet zo ver kunt fietsen per keer? Of is het iets wat je eigenlijk niet kan? Zorg ervoor dat je van te voren al die keuzes hebt gemaakt. En probeer bij het maken van die keuzes ook rekening te houden met onvoorziene omstandigheden.

 

Tip 3 Neem je eigen fietsen mee

Het is natuurlijk mogelijk om op de plek van bestemming fietsen te huren. Op veel plekken, vooral in Nederland, zijn fietsen te huur. In verschillende soorten en maten. Echter fietst een eigen fiets toch het fijnst. Neem daarom je eigen fietsen mee. Je kunt deze fietsen vervoeren met een fietsendrager op het dak, of je gaat voor een fietsendrager op je trekhaak.

Het voordeel van een fietsendrager op je trekhaak is dat deze altijd geschikt zijn voor 2 fietsen of meer. En daarnaast zijn de meeste trekhaakdragers ook kantelbaar waardoor je altijd toegang hebt tot je kofferbak. Op die manier kun je altijd je bagage in- en uit laden.

Tip 4 Probeer het thuisritme aan te houden

Tijdens de vakantie is het goed om het ritme van thuis aan te houden. Houdt dus zeker rekening met slaapjes wanneer je kind dit overdag nog doet. Maar zorg er ook voor dat je kind op bepaalde tijdstippen kan eten en drinken wanneer ze dat gewend zijn.