Mijn kind wil een smartphone, wat nu?

De smartphone wordt steeds belangrijker in onze wereld. Zelf wordt je wakker met de wekker van je telefoon en check je het laatste nieuws voordat je gaat slapen. Kinderen van tegenwoordig mogen al snel spellen spelen met de mobiel van hun ouders en niet lang daarna willen ze natuurlijk ook een eigen smartphone. Wanneer geef je je kind een eigen telefoon en hoe ga je daar mee om?

Lees meer

03

sep

Mijn kind wil een smartphone, wat nu?

 

Uit cijfers van het CBS blijkt al in 2016 dat 441 vierjarigen een mobiele telefoon kregen, meer dan het dubbele aantal kreeg hun eerste telefoon op vijfjarige leeftijd en 2.588 kinderen kregen er een toen ze zes waren. Jij als ouder bepaalt natuurlijk zelf wanneer je kind een eigen telefoon krijgt. Gemiddeld krijgen kinderen vanaf 8 tot 10 jaar voor het eerst een eigen smartphone. Vanaf de brugklas is een smartphone al onmisbaar. Roosterinformatie wordt via Whatsapp doorgestuurd en ook tijdens de les is de telefoon steeds belangrijker. Besluit je eenmaal om je kind een telefoon te geven dan volgt de vraag of het een telefoon abonnement wordt of prepaid.

 

Mijn kind wil een eigen smartphone

Op een dag komt je zoontje of dochtertje thuis en wenst een eigen telefoon. Je hoort het bekende argument van “al mijn vriendjes hebben er ook een” en daarop volgen die vertederende ogen van Puss in Boots.

 

Je kind een eigen telefoon geven heeft voor- en nadelen. Ze zijn bereikbaar in noodgevallen en kunnen snel contact opnemen met jou. Sociale contacten zijn natuurlijk onmisbaar en de smartphone speelt hierin een belangrijke rol tegenwoordig. Een bijkomend voordeel is dat je als ouder altijd weet waar je kind is. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Een smartphone geeft enorm veel extra prikkels. De hoeveelheid Whatsapp berichten die een kind kan ontvangen met alle vriendengroepjes en klassen is enorm. Kinderen willen natuurlijk ook niets missen, Fear of missing out. Straling is ook een reden waarom ouders voorzichtig zijn met het geven van een mobiele telefoon aan een kind. Helaas is er nog weinig bekend over de gevolgen van straling.

 

Geef je een kind een abonnement of prepaid

Kinderen met hun eerste smartphone weten vaak niet hoe ze met belminuten of data om moeten gaan. Daarom nemen de meeste ouders eerst een prepaid kaart zodat kinderen leren omgaan met de hoeveelheid data en minuten. Met alleen WiFi kan een kind natuurlijk veel, maar is niet altijd bereikbaar. Wanneer je kind de werking van een smartphone door heeft en op de juiste manier Wifi gebruikt kun je denken aan een abonnement. Spreek duidelijk af wat er gebeurt als het kind de bundel overschrijdt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat bijkomende kosten van het zakgeld afgaan. Check maandelijks de rekening.

 

Regels voor telefoongebruik kind

Ieder kind is anders en de een heeft meer regels nodig dan de ander. Per ouder is het dan ook verschillend wat je allemaal afspreekt met je kind over het smartphone gebruik. Online zijn er een paar tips die een goede richtlijn zijn.

In goed fatsoen: spreek met je kind af dat er geen telefoon wordt gebruikt tijdens het eten. Ben je met iemand aan het praten en gaat je telefoon? Neem de telefoon niet op of vraag of de ander het goed vind dat je even opneemt.

Geen telefoon in bed: de straling vanuit een telefoon is niet goed voor een kind en die straling beperk je flink door de telefoon beneden te laten of uit te zetten tijdens slapen. Daarnaast voorkom je dat je kind uren lang op YouTube films kijkt in plaats van te gaan slapen. De smartphone buiten de slaapkamer houden is ook slim vanwege het blauwe licht die telefoons uitstralen. 

GEEN smartphone tijdens het fietsen: spreek duidelijk af dat er geen smartphone op de fiets gebruikt wordt. Voorkom levensgevaarlijke situaties door je kind er van te overtuigen geen telefoon te gebruiken tijdens het fietsen. Het verkeer wacht namelijk niet. Je wilt niet dat je kind al fietsend door een Spotify lijst scrollt en dat ene rode licht niet ziet.

Let op privacy: praat nooit met vreemden en geef nooit je telefoonnummer aan vreemden.

Geen films of foto’s online: stuur geen foto’s of films van anderen door wanneer ze gek doen of (deel) naakt op de foto staan. Mocht dat andersom wel gebeuren laat je kind het melden.

Populair
Familiebank nodig Deze designbank is een allemansvriend voor het hele gezin
Familiebank nodig Deze designbank is een allemansvriend voor het hele gezin
16 augustus | Thuis