Tips voor een relaxed kerstdiner met kids

Lees meer

22

dec

Voor de meeste mensen betekent kerst vooral lekker eten en lang natafelen met vrienden en familie. Maar met kleine kinderen is dit niet altijd even makkelijk. Met deze tips maken jullie er samen toch een geslaagd kerstdiner van.

Foto; https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals

Blijf thuis

Misschien denk je dat wanneer je een tafel reserveert in een restaurant je het grootste deel van de stress wegneemt. Ga maar na; je hoeft geen boodschappen in huis te halen, geen uren in de keuken te staan en de afwas sla je zo ook over. Toch is een kerstdiner thuis echt aan te raden. Zeker wanneer je kleine kinderen hebt. Al hun speelgoed is binnen handbereik en nog beter; hun bedje ook. Vermoeide baby’s en peuters leg je op tijd in bed. In plaats van een jengelend kind in de gaten te moeten houden, heb jij alle aandacht voor je gasten.

Samen voorbereiden

Betrek je kind zoveel mogelijk bij de voorbereidingen van het kerstdiner. Bedenk samen wat er allemaal nodig is om een tafel te dekken en het huis te versieren. Maak samen kerststukjes voor op tafel, bak koekjes voor bij de koffie of laat de kinderen helpen met het dekken van de tafel. Een paar dagen van tevoren kunnen jullie ook zelfgemaakte uitnodigingen naar de gasten sturen. Door deze voorpret krijgen ze het idee dat ze echt deelnemen aan het diner en is de kans groter dat ze zich "voorbeeldig" gedragen.

Kindvriendelijke eettafel

Kinderen kunnen nu eenmaal niet lang stilzitten. Geef ze daarom tussen de verschillende gangen door iets te doen. Gebruik kleurplaten als placemats die ze na het eten mogen inkleuren of gebruik als tafelkleed een blanco rol cadeaupapier waar kinderen zich op uit kunnen leven met kleurpotloden en stickers. Kijk uit met kaarsen! Decoreer de tafel liever met leuke lichtsnoeren die werken op batterijen. Laat kostbaar servies in de kast. Tegenwoordig is er heel veel leuk bamboe en melamine servies verkrijgbaar dat tegen een stootje kan en er ook nog eens heel feestelijk uitziet.

De kinderhoek

Oudere kinderen kun je ook een aparte eettafel geven of tussen het eten door laten spelen in een aparte kinderhoek. Leg knutselspullen, spelletjes en speelgoed neer of zet een leuke kerstfilm op zodra kinderen zich gaan vervelen. Veel kussens en kleedjes op de grond maakt het knus en de kinderen zullen zich hier vast lang kunnen vermaken.

Kindermenu

De meeste kinderen zijn niet onder de indruk van een menu vol culinaire hoogstandjes. Verwen ze daarom met eten waarvan ze kunnen smikkelen, maar stop het in een kerstjasje. Serveer bijvoorbeeld worteltjes of sperziebonen in een frietzak met een kommetje yoghurtdip erbij. Gebakken aardappeltjes waar je met een koekjesvorm gemakkelijk sterren of kerstbomen uitsteekt, smaken vast extra lekker. Als toetje een pannenkoek in de vorm van een ster, met daarbovenop vers fruit en slagroom is vast een grote hit!

Geniet ervan en fijne feestdagen!

 

uitgelichte afbeelding; https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals