Waar let je op als je een nieuwe terrasoverkapping laat plaatsen?

Ben je eruit? Is wat extra leefruimte wenselijk? Leefruimte waar je al vroeg in het voorjaar gebruik van kunt maken maar ook ver in de herfst nog zalig kunt zitten om even een frisse neus te halen. Een terrasoverkapping gaat je meer ruimte geven. Als de zomers zo heet blijven dan heb je daar altijd een fijne schaduwplek.

Lees meer

18

okt

Je kunt je tuinmeubels er gewoon onder laten staan, die hoef je helemaal niet meer op te ruimen in de winter. Sterker nog, je kunt er met een fijne deken en eventueel een terrasverwarmer heerlijk zitten met een dampende kop koffie of thee. Maar, heel fijn die extra ruimte, moet je nog ergens op letten voordat je tot actie overgaat? Er zijn zeker een aantal zaken waar je even weet van moet hebben zodat je ze mee kunt nemen in het maken van een bouwplan.

 

 

Carport of overdekt terras? 

We gingen er voor het gemak vanuit dat je een nieuwe overkapping aan huis wil laten plaatsen. Best een aanname want een carport zou natuurlijk ook zomaar kunnen. Het zijn alle twee projecten die je meer ruimte geven rond je huis. Maar, carport of overdekt terras, neem de volgende tips even mee in je achterhoofd zodat je project tot een goed einde kan komen.

 

Wat mag je bouwen?

  • Een terrasoverkapping mag over het algemeen zonder vergunning van de gemeente geplaatst worden maar……even voor de zekerheid informeren kan nooit kwaad. In de meeste gemeentes is alleen een vergunning nodig voor overkapping van je terras als:
    1. Deze groter gaat zijn dan 30m2
    2. Als meer dan de helft van je tuin ervoor gebruikt gaat worden
    3. Je van plan bent er te gaan wónen

 

  • Hoger dan 3 meter is niet aan te raden, daar kun je problemen met zowel de gemeente als je buren meer krijgen. Als je overkapping vanaf de openbare weg te zien is raden we je ook aan even bij je gemeente te informeren wat de voorwaarden zijn. Je mag namelijk niet zomaar iets neerzetten als dat het straatbeeld kan bepalen.

 

  • Een carport is meestal wel aanwezig in het straatbeeld en dus is een telefoontje naar de gemeente een must. Ook hier geldt een maximale hoogte van 3 meter. Beter informeer je dus vooraf, achteraf je ‘nieuwbouw’ af moeten breken zou wel héél zuur zijn.

 

Voordelen van een terrasoverkapping

Nou, heb je even?? Niet alleen zijn eerdergenoemde mogelijkheden al enorme voordelen, ook zou je ervoor kunnen kiezen om voor een variant te kiezen die dicht kan! Zo kunnen bijvoorbeeld de kinderen er spelen, is er zomaar ineens een flexibele werkplek mogelijk en kan degene die niet naar de tv wil kijken zich daar lekker terugtrekken. Om maar eens wat te noemen. Een overkapping aan huis levert je extra woonoppervlakte op en dát is altijd mooi meegenomen toch?