Wanneer krijgt je kind een smartphone?

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder smartphone. Ook kinderen zijn vaak al op jonge leeftijd geïnteresseerd in deze leuke speeltjes. Want filmpjes kijken, berichten sturen, videobellen met oma en spelletjes spelen: een smartphone verveelt nooit. Maar op welke leeftijd krijgt je kind een eigen smartphone? En met welke zaken moet je rekening houden? Wij geven je een aantal praktische tips.

Lees meer

07

sep

 

Perfecte leeftijd voor een smartphone

Wat de beste leeftijd is om je kind een smartphone te geven, zijn de meningen over verdeeld. Sommige ouders vinden vanaf 10 jaar een goede leeftijd, anderen wachten liever nog een aantal jaren. Feit is wel dat de meeste kinderen een smartphone hebben of krijgen zodra ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Niet alleen omdat ze vaak moet reizen naar de middelbare school, maar ook omdat roosterwijzigingen en andere praktische zaken tegenwoordig via de smartphone geregeld worden. Daarnaast hoor je er als kind al snel niet meer bij als je geen smartphone hebt met een leuk telefoonhoesje die matcht met je outfit.

Maak afspraken

Je kind een dure smartphone cadeau geven? Dat is niet altijd verstandig. Misschien is het beter om te beginnen met een oud toestel van papa of mama of een goedkoper exemplaar. Tegenwoordig worden er meerdere keren per jaar mid-range smartphones gelanceerd waar niet de hoofdprijs voor gevraagd wordt en die toch beschikken over handige technische snufjes die niet onderdoen voor andere smartphones.

Uiteraard kun je ook de afspraak maken met je kind om zelf te sparen voor een telefoon of in overleg de verbruikskosten van de mobiele telefoon te laten betalen door je kind. Hierdoor leert je kind om te gaan met bepaalde vaste, terugkerende uitgaven.

Wat je keuze ook wordt: maak samen duidelijke afspraken om ruzie en onduidelijkheid op een later moment te voorkomen. Maak afspraken over onder andere schermtijd, wie de belkosten voor z’n rekening neemt en over het beheer. Je kunt als ouder ervoor kiezen om bijvoorbeeld akkoord te geven voor het downloaden van apps en het ten alle tijden mogen inzien van de telefoon.

Slim omgaan met de smartphone

Natuurlijk wil je dat je kind lange tijd plezier heeft van zijn of haar eerste smartphone. Het is daarom verstandig om een telefoon goed te beschermen tegen val- en stootschade. Geef je kind bijvoorbeeld een screenprotector en één van de unieke telefoon hoesjes van Casimoda cadeau. Zo weet je zeker dat de smartphone tegen een stootje beschermd is én lekker opvalt. Vergeet tot slot niet om zelf het goede voorbeeld te geven. Dus geen telefoon gebruiken in het verkeer, niet met de smartphone spelen tijdens het eten en lekker veel quality time met elkaar doorbrengen zonder schermpjes.