Wat is een goed uurtarief voor een oppas?

Een vraag die veel ouders zichzelf weleens stellen: ‘wat rekent een oppas eigenlijk?’ Op deze vraag zijn een heleboel verschillende antwoorden goed. Helaas heb je daar natuurlijk helemaal niets aan. Daarom gaan we in deze blog wat dieper in op de bovenstaande vraag. Zo kun je uiteindelijk zelf goed bepalen welk uurtarief passend is voor jouw oppas. Ben je benieuwd? Lievekeet gaat het je vertellen.

Lees meer

12

jul

 

Een professionele oppas

Er zit ten eerste een behoorlijk prijsverschil tussen een professionele oppas en iemand voor wie oppassen meer een bijbaantje is. Dat komt omdat een professionele oppas van zijn of haar werk de huur en andere vaste lasten moet betalen, maar ook omdat zij vaak specifieke diploma’s en certificaten hebben behaald. Tel daar een gemiddeld hoger aantal jaren ervaring bij op en je begrijpt al snel dat een professionele oppas zo’n twee tot drie keer zo duur kan zijn als een ‘bijbaan oppas’.

Leeftijd

Is de oppas nog geen 18 jaar oud? Dan is volgens het NIBUD een bedrag van ongeveer 3 tot 5 euro per uur het gemiddelde. Hoe jonger de oppas is, hoe minder je wat dat betreft betaald. Dit werkt andersom logischerwijs hetzelfde. Heeft de oppas al enige ervaring, of meerdere oppaskinderen? Dan kun je eventueel met hem of haar bespreken wat zij daar krijgen en het bedrag hierop aanpassen. Zo blijft de oppasser gemotiveerd om ook op jouw kinderen te komen passen!

Jouw kind(eren)

De leeftijd van jouw kinderen kun je ook mee laten spelen in het bedrag dat je betaalt. Jonge kinderen vragen immers meer werk van de oppas dan kinderen die ouder en dus zelfstandiger zijn. Het is meer dan redelijk om hier onderscheid in te maken. Daarnaast is het netjes om bij meerdere kinderen ook één of twee euro extra per kind te betalen.

Avonden of overdag

Wanneer jouw kind op bed ligt heeft de oppasser niet zoveel te doen. In de avond kun je daarom een lager tarief betalen dan overdag, wanneer jouw kinderen wakker en actief zijn. Je weet zelf waarschijnlijk wel ongeveer hoeveel werk je dan aan ze hebt, dus houdt ook hier rekening mee!

Extra’s

Maar wat rekent een oppas? Dat hangt van verschillende zaken af. Voor ervaring, huishoudelijke klusjes of extra taken zoals helpen met het huiswerk van je kind kun je ook extra betalen. Voor ieder van deze zaken kun je ongeveer een euro per uur extra rekenen. Stofzuigt ze het hele huis? Dan is twee euro extra vrij redelijk. Haalt ze jouw kind alleen eventjes van school? Dan kun je denken aan bijvoorbeeld 50 cent.

De optelsom

Wanneer je rekening houdt met al deze facetten en dat vervolgens overlegt met de oppas, zal hij of zij merken dat je er goed over hebt nagedacht. De kans is vrij groot dat zij het waarderen dat je rekening houdt met de situatie. Je laat op die manier merken dat je de oppas een redelijke vergoeding wilt betalen, waardoor jullie er samen vast snel uitkomen. We wensen je in ieder geval veel succes!