1. Het is voor je kind ook vervelend
Soms raak je gewoon enorm gefrustreerd als je kind alwéér een nat bed heeft. Je vraagt je weleens af of hij het soms expres doet! Onthoud echter dat dit zelden het geval is. Je kind vindt het waarschijnlijk net zo vervelend als jij - of nog erger zelfs. Je kind wordt wakker in een kletsnat bed, voelt zich vies én heeft een mopperende mama die duidelijk niet blij is. Het is dus totaal niet zinvol om te gaan speculeren of je kind expres in bed plast: dit is slechts zelden het geval. Meestal heeft het kind gewoon niet voldoende controle over de blaas of het kind slaapt te diep. Probeer dus ook midden in de nacht geduld op te brengen en help je kind zonder teveel te mopperen, want het is voor je kind ook helemaal niet leuk.
2. Gemakkelijk verschonen
Als je kind zich ’s nachts meldt met een nat bed en een natte pyjama, ga je alles verschonen. Dat kan een flinke klus zijn - maar dat hoeft helemaal niet! Leg alvast één of meer schone pyjama’s klaar. Maak het bed dubbel op: waterdicht laken, gewoon laken, waterdicht laken, gewoon laken en zo verder tot het aantal dat je wilt. Leg ook alvast een klaargemaakte schone deken klaar. Plast je kind in bed? Help je kind naar de wc, doe hem een schone pyjama aan, haal de bovenste laag van het opgemaakte bed af en je kind kan er meteen weer in. Is de deken ook nat, dan heb je meteen een schone deken klaarliggen.
3. Gebruik een plaswekker
Is je kind een diepe slaper? Dan kan dat verklaren waarom hij in bed plast: hij voelt het niet eens omdat hij zo diep slaapt. Soms hoor je dan het advies om je kind op vaste tijden ’s nachts wakker te maken om te gaan plassen. Dit heeft echter weinig effect, want je kind leert daarmee niet om wakker te worden door het gevoel te moeten plassen. Een echte plaswekker werkt een stuk beter. Dryly heeft bijvoorbeeld zo’n plaswekker. Deze heeft sensoren in het ondergoed van het kind. Vaak verliest een kind al een heel klein beetje vocht voordat het daadwerkelijk gaat plassen. De sensoren detecteren dat vocht en de wekker gaat af. Daardoor wordt je kind alleen wakker als het echt moet plassen. Het leert daardoor wakker te worden op het juiste moment. Na enkele weken zal het kind ook wakker worden van het gevoel van een volle blaas, zonder dat er nog een wekker nodig is.
Overdag zindelijk worden is meestal eenvoudiger dan ’s nachts. Sommige kinderen zijn in één keer zindelijk, andere hebben wat meer hulp nodig. Met deze drie tips kun jij je kind helpen om ’s nachts zindelijk te worden. En je maakt het jezelf ook een stuk gemakkelijker. Want het gaat niet alleen sneller, maar je hebt ’s nachts ook minder gedoe en je kunt sneller weer lekker verder slapen.