Wanneer geef je je kinderen hun eerste telefoon?

Vroeger hoefde je je niet zo’n zorgen te maken om telefoons bij je kinderen. Ten eerste waren mobiele telefoons nog niet zo gebruikelijk en ten tweede had bijna niemand een telefoon op vroege leeftijd toen ze eenmaal meer gebruikt werden. Vroeger wilden kinderen nog dezelfde poppen als hun vriendjes en vriendinnetjes, maar tegenwoordig willen ze alleen maar tablets en telefoons. Maar is jouw kind niet nog veel te jong voor een telefoon? En hoe kun je ze hier het beste mee om leren gaan? We geven je graag wat tips.

 

Lees meer

04

sep

Standaard kinderleeftijd voor telefoons

Laten we heel duidelijk zijn; er is géén standaard leeftijd waarop een kind een telefoon hoort te krijgen. Telefoons zijn nu eenmaal kostbaar en kinderen snappen de waarde van geld of de telefoon vaak nog niet. Je hoeft je echt niet mee te laten slepen door andere ouders of kinderen, die wel al met de nieuwste iPhone rondlopen alsof het niets is. Laat je dus vooral niet gek maken, want je kind even laten wachten op een telefoon kan heus geen kwaad. Dus of je het ze nu geeft rond hun tiende of op hun veertiende verjaardag, dat is volledig aan jou!

 

Kies voor een sim only abonnement

Maar wat als jij het zelf wel fijn vindt als je kids een telefoon hebben, zodat jij ze altijd kan bereiken als dat nodig is? Een logische gedachte. In zo’n geval kun je met een budgetvriendelijke telefoon starten – of misschien zelfs jouw oude toestel – en hier een sim only abonnement bij kiezen. Hiermee kun je zelf de touwtjes in handen houden wat betreft de hoeveelheid data en belminuten, omdat je vooraf een limiet kunt bepalen. Zo kun je ze bijvoorbeeld meer belminuten geven om jou te bellen, en minder internet wat ze helemaal niet nodig hebben op die leeftijd. Dit is een ontzettend veilige manier om je kids kennis te laten maken met de mobiele telefoon, waardoor jij er nog steeds zicht op hebt.

 

Maak duidelijke afspraken over gebruik

Je kunt duidelijke afspraken maken met je kids wat betreft het telefoongebruik. Misschien wil je dat ze niet de hele dag naar een scherm kijken en spreek je af dat de telefoon niet op school of tijdens het maken van huiswerk gebruikt mag worden. Daarnaast kun je natuurlijk afspraken maken over de hoeveelheid data ze mogen gebruiken, zodat ze leren omgaan met limieten. Zo kan het gebruik van een telefoon met abonnement dus ook ontzettend leerzaam zijn, waardoor het best een goed idee is om wat vroeger te starten hiermee.

 

Duurder is niet altijd beter

Misschien heb jij wel de nieuwste iPhone met als reden dat deze zo fijn samen werkt met je laptop of omdat dit professioneel staat tegenover je klanten. Dat betekent echter niet dat jouw kids een ontzettend dure telefoon nodig hebben, zeker niet als het hun eerste telefoon is. Jij bent toch zeker ook niet met een A-klasse telefoon begonnen ooit? Laat je kinderen dus eerst kennis maken met het apparaat, zodat ze ook de waarde ervan niet onderschatten. Als ze écht een duurdere willen – bijvoorbeeld vanwege groepsdruk – hoef je dit natuurlijk niet zelf te betalen. Wanneer ze hun eerste baantje krijgen kunnen ze ook altijd zelf sparen voor een duurdere variant, nietwaar?