Een matras kopen voor je kinderen: hier moet je op letten

Lees meer

05

mrt

Een matras kopen voor de kinderkamer is voor kinderen net zo belangrijk als voor volwassenen; en misschien wel belangrijker. Waar je als volwassene bij een matras kopen vooral let op zaken als comfort en ondersteuning, zijn er bij kinderen nog meer dingen waar je bij stil moet staan. Wil je een matras kopen voor je kinderen? Dan geven we je graag wat handige tips zodat je precies weet waar je op moet letten!

 

 

 

  1. De juiste ventilatie

Net als volwassenen hebben ook veel kinderen last van transpiratie gedurende de nacht. Een matras met slechte ventilatie zorgt niet alleen dat de kids het ontzettend warm krijgen ‘s nachts (en hierdoor minder goed in slaap kunnen vallen en minder rustig doorslapen) maar ook dat het vocht niet op de juiste manier opgenomen wordt. Een matras met goede ventilatie is dus een absoluut aandachtspunt.

 

  1. De juiste ondersteuning

Daarnaast moet een matras net als bij volwassenen natuurlijk voldoende ondersteuning bieden. Hoewel het voor kinderen vaak wat minder aangenaam kan zijn om op een harder matras te slapen, is juist de stevigheid toch ontzettend belangrijk. Is het matras te hard, of veert het wanneer je kind erop gaat liggen? Je kunt dit het beste testen door een vlakke hand op het matras te leggen. Zakt je hand tussen de 1 en 2 centimeter weg? Dan is de ondersteuning voldoende. Is het matras te hard voor je kind? Dan kun je altijd nog een topmatras toevoegen van een zacht materiaal zoals koudschuim.

 

  1. Kun je het matras wassen?

Dit puntje is wat minder belangrijk voor de volwassenen, en misschien wel dubbel zo belangrijk wanneer het gaat om je kinderen. Kleine kinderen zijn ‘s nachts natuurlijk nog niet altijd droog en een ongelukje gebeurt nog regelmatig. Zorg dus dat je er zeker van bent dat je het matras kunt wassen.

 

  1. Materiaal van het matras

De meeste matrassen voor kinderen zijn gemaakt van polyether, koudschuim en latex. Over het algemeen wordt koudschuim door de hoge HR-waarde als het beste gezien. Het wordt dan ook in ieder Nederlands ziekenhuis gebruikt. Koudschuim ventileert goed, biedt voldoende ondersteuning en is super veerkrachtig. Polyether of latex is een stuk minder veerkrachtig en ventileert vaak minder goed.

 

  1. De certificering

Wil je helemaal zeker zijn? Dan kijk je naar de certificeringen van het matras. Zo heb je bijvoorbeeld CertiPUR, Body-wholesome textiles of het LGA-certificaat. Ieder certificaat vertelt je weer iets anders over de kwaliteit van het matras.