Gamen en kinderen: 5 tips

De kinderen van tegenwoordig vinden hun vermaak op andere manieren dan dat de ouders het vroeger deden. Waar er jaren geleden nog gewoon in bomen werd geklommen, wordt er tegenwoordig liever virtueel een racespelletje gespeelt. Hoewel ouders de kinderen het liefste gewoon naar buiten zien gaan, lijkt dat steeds minder iets van deze tijd te zijn. Aanpassen lijkt de enige mogelijkheid. Maar hoe ga je nu om met de combinatie van gamen en kinderen? We geven je een aantal handige tips om de kids niet continu aan de beeldbuis gekluisterd te houden.

Lees meer

18

nov

1. Leg een limiet op

Net als met de smartphone stel je ook voor de console een dagelijks, wekelijks of maandelijks limiet vast. Je kunt dit doen door een speeltijd in te stellen, of PSN tegoed via Startselect aan te schaffen. Is het tegoed op? Dan mogen er die maand geen spelletjes meer gespeeld worden. Niet alleen leren de kids op deze manier zorgvuldig met hun tijd en hun tegoed om te gaan; als het op is, is het op, en kunnen ze eindelijk eens wat anders doen met hun tijd!

 

2. Feature beperking

Vele spelconsoles bieden de mogelijkheid om specifieke features van het apparaat te beperken. Het afspelen van blu rays bijvoorbeeld, of juist het spelen van spellen. Ideaal wanneer je de console ook gebruikt om gezellig ‘s avonds een film te kijken. De feature beperking zorgt ervoor dat je alsnog volledig gebruik kunt maken van je console, en er toch voor kunt zorgen dat de kids maar gelimiteerde mogelijkheden hebben. Kun je gewoon gerust ademhalen, en hoef je niet iedere keer je hoofd in de kamer te steken om te kijken of ze toch niet stiekem aan het gamen zijn.

 

3. Gebruik een familie account

Met het familie account bepaal jij zelf waar de kinderen toegang tot hebben. Je kunt duidelijke leeftijdslimieten opleggen, spellen blokkeren, of zelfs hele features beperken of ontoegankelijk maken.

 

4. Selecteer zelf de games

Ga samen met je kinderen winkelen en kies samen de nieuwste games uit. Op deze manier heb ook jij controle op de spelletjes die ze spelen, en kun je er natuurlijk voor zorgen dat er ook educatieve aspecten aan verbonden zijn. Vervang de actie spelletjes bijvoorbeeld zonder twijfel voor spelletjes die jij beter vind passen.

 

5. Speel samen multi-player

Willen de kids toch echt perse een potje Call of Duty kunnen spelen, doe het dan gewoon samen. Op die manier heb je de mogelijkheid om een oogje in het zeil te houden, en kun je op tijd aan de bel trekken wanneer het weer even genoeg is. Na een kort potje Call of Duty kun je vervolgens overstappen op een leuke kart game waar je met de hele familie plezier aan kan beleven!