Geen dag zonder stofzuiger met kinderen in huis – tips voor een schoon huis met kids

‘Eten van de vloer’, als je kinderen hebt krijgt die uitdrukking ineens een andere lading. Kinderen moeten kunnen spelen en ravotten, ze moeten zich vrij kunnen bewegen en lekker op de grond kunnen liggen als ze daar zin in hebben. Een kind beperken in zijn vrijheden in huis werkt vaak averechts. Dan maar wat meer kruimels op de vloer of wat smoezelige handjes. Niemand wordt beter van een op en top hygiënisch huis en smetteloos zijn maar weinig huizen waar kinderen wonen. Je weet toch: ‘good moms have sticky floors, messy kitchens and happy kids’! Neem het leven met een knipoog en zorg gewoon dat je vooral geniet van je kinderen en je niet alleen maar focust op dat perfecte interieur. Jij en je stofzuiger zijn dikke maatjes, de rest komt later.

Lees meer

29

jan

Schoon huis met kinderen

Het is en blijft een huishoudelijk klusje, veel mensen hebben er een hekel aan maar we snappen niet helemaal waarom. Binnen korte tijd een vloer zonder kruimels, haren en zand, dat oogt meteen een stuk schoner. Met kinderen ontkom je er niet aan om wat vaker te stofzuigen dan eens per week maar waarom maak je er geen leuke klus van? Kinderen vinden het altijd leuk om te helpen en het ís ook best grappig om te zien hoe een berg kruimels ineens verdwijnt toch? Een goede stofzuiger is onmisbaar, je wil het graag snel en grondig stof- en kruimelvrij hebben…spelletje of niet. Het type stofzuiger waar je uiteindelijk voor kiest is persoonlijk. Wil je een stofzuiger zonder zak of een steelstofzuiger? Wil je er ook nog een kruimelzuiger bij omdat je anders elke keer de hele stofzuiger uit moet halen als er ergens geknoeid is? Er bestaan zelfs snoerloze stofzuigers én robot stofzuigers! Stofzuigen zonder kabel of zelfs helemaal zonder zelf ook maar iets te doen! Kun je in de tussentijd toch gezellig samen een kleurplaat kleuren of wat anders knutselen aan tafel.

 

 

Hoe hóud je het schoon met kinderen in huis?

Ben jij ook zo iemand die de rommel bij een ander thuis beter kan zien liggen dan bij jezelf? Vind je het lastig om je huis ook schoon te hóuden zonder overdreven gefocust te zijn op poetsen en schoonmaken? Vergeet niet: die andere moeders doen ook maar wat, ben niet te streng voor jezelf en streef niet naar perfectie! Thuis is een plek waar geleefd mág worden, waar het allemaal heel ontspannen en fijn moet zijn. Met kinderen is een superschoon huis onmogelijk. Het is natuurlijk leuk, fijn én vooral ook gezond als je huis schoon is, maar definieer ‘schoon’. Je woont niet in een operatiekamer!

We geven je een aantal tips waarmee je effectief en snel schoonmaakt zonder stress en mét gelukkige kids.

 

  • alles heeft een vaste plek. Denk niet ‘oh dat leg ik later even weg’…..doe het meteen. Je zult merken dat het een gewoonte wordt en dát is precies wat je wil. Goed voorbeeld doet overigens ook goed volgen (we helpen je duimen).
  • sla de bedden elke dag dicht. Al is het maar rond het middaguur maar het is zó fijn ’s avonds als je moe bent bij een opgedekt bed uit te komen en niet bij een opgefrot dekbed. Probeer het maar eens uit. En bedenk je, gelukkig hebben we tegenwoordig dekbedden en geen losse lakens en dekens meer. #omdenken
  • zorg dat vuile was meteen in de mand kan bij soortgelijke was. Dat scheelt je een sorteerklus en je kunt de manden een voor een meteen aanpakken en wassen.
  • las elke middag een stofzuigbeurt in, met of zonder je kind. Een op het oog schone vloer geeft meteen rust. Het is een kwestie van bijhouden, zeker als je huisdieren hebt, je zult merken dat het dan zo gebeurd is.
  • een sopje is prima! Je hoeft geen desinfecterende middelen te gebruiken als er verder niemand ziek is. Bij een virusje doe je er inderdaad verstandig aan vooral de klinken en kranen even góed schoon te maken maar over het algemeen volstaat een traditioneel sopje. We snappen dat je tafels en het sanitair misschien vaker om een ‘lapje’ vragen maar verder is eens per week echt voldoende. Stof afnemen scheelt al een stuk. Gebruik gewoon een lekkere allesreiniger (ecologisch) en het ruikt meteen alsof je je hele huis deed.
  • elke avond opruimen, samen met je kind natuurlijk. Soms mag er weleens wat blijven staan, een bouwwerk of een puzzel die nog niet af is maar verder gaat alles elke avond weer in de speelgoedkist. Zo voorkom je dat je de hele avond én de volgende ochtend met hinkstapsprongen door je huis moet. Wij spreken uit ervaring, dat geeft een héél onrustig gevoel.