Kerstmarkt in Valkenburg

Lees meer

13

dec

Dit weekend maakte ik een favorietenlijstje met must-see kerstmarkten. Deze zondag heb ik dan ook gelijk maar mijn eigen advies opgevolgd en heb ik samen met mijn gezin de kerstmarkt in Valkenburg bezocht. Wat een ervaring! Als je van kerstmarkten houdt, is een tripje naar Limburg toch zeker de moeite waard. Want op dit moment is Valkenburg een waar kerstmarkt-walhalla. Een kleine impressie van wat wij allemaal hebben gezien, gedaan en gegeten…

Een toeristische foto van mijn mannen maken, vind ik stiekem het allerleukst!

De kerstroute

Uit gemak parkeerden wij de auto bij treinstation Valkenburg. Vanuit hier volg je de kerstroute, die overal duidelijk door de stad wordt aangegeven via bewegwijzering. Onderweg kom je een heleboel leuke bezienswaardigheden tegen. Bovendien is een deel van de kerstmarkten middenin de prachtige binnenstad, dus met een beetje geluk kun je hier ook nog even fijn winkelen.

Tip; trek schoenen aan waar je goed op kunt wandelen. Als je de gehele kerstmarkt wilt zien, loop je ongemerkt toch behoorlijk wat kilometers. Bovendien zijn de grotten goed begaanbaar, maar het lijkt me er niet fijn wandelen met hoge hakken aan. Ik koos voor mijn nieuwe damesschoenen met borg aan de binnenkant. Hier kan ik uren probleemloos op lopen en ik houd mijn voeten lekker warm!

Santa’s Villages

Onze route bracht ons als eerste bij Santa’s Villages. Een plein vol met houten blokhutjes waar je vooral lekker eten kunt kopen, zoals broodjes worst, fudge en warme wafels. De jongens genoten van een verse zak churro’s met poedersuiker waar ik gelukkig af en toe van mocht meesnoepen. In Santa’s Villages staat een mooie carrousel waar je kleintje voor een klein prijsje mag meedraaien. Tijdens ons shoprondje kwamen wij zelfs de kerstman tegen!

In de grote kerstboom in het midden van het plein hangen bijzondere kaarsen die af en toe een vrolijk liedje zingen.

De gemeentegrot

Na Santa’s Villages besloten wij een bezoek te brengen aan de gemeentegrot. Toegang is niet gratis, dus houd daar rekening mee. Je kunt online je tickets kopen, maar wij hoefden op zondagmiddag niet eens in de rij te staan, dus ik vraag me af of dit echt nodig is.

Eenmaal binnen waan je je in een sprookjeswereld. De grotten zijn voor de gelegenheid omgetoverd tot een winterparadijs. Naast vele marktkraampjes staan er heel veel verlichte kerstbomen en zijn er her en der door de grot de leukste kersttaferelen te bewonderen.

Op de kerstmarkt in de gemeentegrot kun je van alles kopen; kerstversiering, verzorgingsproducten, winterkleding, interieuraccessoires en speelgoed. Noah Joe ging naar huis met een nieuwe Pokémon gymtas en Eli werd verwend met een puzzel en een klein knuffeltje.

De grot is heel goed begaanbaar met de kinderwagen. Het is af en toe flink duwen als je even een heuveltje op moet, maar afgezien van de horecagelegenheid (waarvan het grootste gedeelte zich op een hoger gelegen platform bevindt dat alleen te bereiken is via een trap) heb ik nergens obstakels ondervonden.

Als aandenken aan deze mooie dag lieten wij nog een mooie foto maken van oma met Noah en Eli in de arreslee, gemaakt door een professioneel fotograaf. Als je wilt, kun je daar meteen dé perfecte foto maken voor je te versturen kerstkaarten!

Overige kerstmarkten in Valkenburg

Valkenburg noemt zichzelf de kerststad en dat klopt helemaal. Helaas hadden wij geen tijd meer voor een bezoekje aan de andere kerstmarkten in de stad, zoals de kerstmarkt in de Fluweelgrot of het Mergelrijk. Ben jij van plan om Valkenburg een dezer dagen nog te bezoeken? Kijk dan eerst op de site voor meer informatie. Zo weet je zeker dat je niets hoeft te missen!