Ongelukjes met kinderen: waarom een aansprakelijkheidsverzekering zo handig is

Er zijn in Nederland best veel mensen die een aansprakelijkheidsverzekering hebben. De aansprakelijkheidsverzekering dekt schades die ontstaan aan de spullen van iemand anders of aan personen. Als je kinderen krijgt, wordt een aansprakelijkheidsverzekering nog belangrijker om over na te denken dan wanneer je alleen bent.

Lees meer

29

apr

 

Verschil tussen WA en aansprakelijkheid

 

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is een verplichte verzekering voor alle motorvoertuigen. Als jij in je auto rijdt en je veroorzaakt schade, wordt de schade gedekt aan de andere partij door de verzekering. Dit is echter iets heel anders dan de ‘gewone’ aansprakelijkheidsverzekering. Deze is persoonsgebonden en dekt schade die je veroorzaakt aan andermans spullen of aan personen. Dat heeft niets te maken met auto’s en daarnaast is de gewone  aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Help jij de buurman bij het verhuizen en laat je zijn dure TV uit je handen vallen? Of ben je per ongeluk met je fiets tegen zijn gloednieuwe BMW geknald? Dan vergoed de aansprakelijkheidsverzekering de schade.

 

Aansprakelijkheidsverzekering en kinderen

 

Misschien denk je bij jezelf: als ik iets beschadig, betaal ik het zelf wel. Je vindt dat je zo’n verzekering niet nodig hebt. Die situatie veranderd echter als je kinderen krijgt. Kinderen zijn namelijk niet zo oplettend als volwassenen. Ze houden zich niet bezig met serieuze zaken. Ze kunnen echter in hun onoplettendheid wel heel veel schade veroorzaken. Door wilde spelletjes, slordigheid of onhandigheid kunnen flinke schades ontstaan. Misschien vind je de aansprakelijkheidsverzekering voor jezelf niet zo hard nodig, maar als je kinderen krijgt wordt dat heel anders. Dan kan zo’n verzekering juist een heel verstandige keuze zijn.

 

Kinderen meeverzekerd

 

Of je nu wel of geen kinderen hebt: alle gezinsleden worden automatisch meeverzekerd als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Bovendien worden ook andere schades meeverzekerd. Zo vergoedt de FBTO aansprakelijkheidsverzekering ook schade die door je huisdier of door een logee is veroorzaakt. Als je kinderen krijgt terwijl je al een verzekering hebt, zijn ze automatisch meeverzekerd. Je moet wel de wijziging in de gezinssituatie even doorgeven, zodat je zeker weet dat de dekking goed geregeld is. Dat doe je meestal al snel nadat je de geboorteaangifte hebt gedaan. Spuugt jouw baby op de keurige smoking van je schoonvader, crost je peuter met zijn driewieler door de prachtige voortuin van de buren, of gooit je kind een ruit in bij het speelveldje? Al deze ongelukjes door kinderen worden gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering.

 

Welke zaken zijn niet verzekerd?

 

Bij de aansprakelijkheidsverzekering zijn een paar zaken niet verzekerd. Dit zijn vooral:

  • Schade die je veroorzaakt met de auto of ander gemotoriseerd voertuig. Je moet dan verplicht een WA verzekering hebben, die deze schade afhandelt.
  • Schade die je met opzet veroorzaakt bij anderen. Bijvoorbeeld als je uit woede iets kapotmaakt. Bij schade veroorzaakt door kinderen is dit anders, omdat zij veel impulsiever reageren.
  • Schade die je veroorzaakt terwijl je aan het werk bent. Ben je aan het werk voor je baas, dan is de schade zijn verantwoordelijkheid. Ben je eigen baas, dan kun je er een aparte verzekering voor afsluiten.

 

Alle andere schades die door jou of door gezinsleden bij anderen worden veroorzaakt, zijn gedekt. En dat is een veilig gevoel, zeker als je kinderen hebt. Niet omdat je ze niet vertrouwd, maar omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. De schade kan ontzettend duur zijn en veel problemen veroorzaken als je niet verzekerd bent. Heb jij kinderen of denk je aan gezinsuitbreiding? Dan is een aansprakelijkheidsverzekering een verstandig idee!