Zo regel je de geboorteaangifte van je pasgeboren kindje

Als je kindje is geboren, zijn er best veel dingen waar je aan moet denken. Naast ineens luiers te moeten verschonen, heb je nog meer te doen. Zo moet je de geboorte van je kindje bekend maken aan de rest van de wereld. Familie bel je op, kennissen krijgen een geboortekaartje. Maar hoe zit het eigenlijk met de officiële geboorteaangifte?

Lees meer

22

jan

 

Aangifte doen bij de gemeente

Binnen 3 dagen na de geboorte moet je aangifte doen van je baby. Je gaat meestal naar het gemeentehuis, hoewel het tegenwoordig bij een aantal gemeenten ook digitaal kan. Je geeft de volledige naam van je kindje op, die dan wordt ingeschreven in de basis administratie. Dit is belangrijk voor heel veel zaken. Zo krijg je automatisch recht op kinderbijslag. Ook moet het kindje ingeschreven staan voor kinderopvang en kinderopvangtoeslag en nog veel meer officiële zaken.

 

Geboorteaangifte bij de zorgverzekeraar

Kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd bij de zorgverzekering van de ouders. Maar dat gebeurt niet automatisch. Je moet je kind zelf inschrijven bij de zorgverzekeraar. Zo kun je bij de zorgverzekering van FBTO gemakkelijk je kind online inschrijven bij je gezinssamenstelling. Je kan zelf kiezen bij welke ouder het kind op de zorgverzekering komt. Heeft een van de twee een aanvullende zorgverzekering, dan is het verstandig je kindje daarop bij te schrijven. Het kind kan dan automatisch ook gebruik maken van die aanvullende verzekering.

Je kind bijschrijven in de zorgverzekering is snel klaar en vervolgens is je kind gewoon meeverzekerd. Je hebt normaal gesproken tot 4 maanden na de geboorte de tijd om je kind in te schrijven, al is het meestal verstandig om het direct te doen.

 

Aangifte bij andere verzekeringen

Heb je andere verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering? Dan is het verstandig om je kind ook daar meteen bij in te schrijven. Verder kan het belangrijk zijn voor je uitvaartverzekering, je doorlopende reisverzekering en je autoverzekering als je ook inzittenden verzekerd hebt. Door alle verzekeringen in te lichten voorkom je problemen als je later een claim hebt. Ook dit kun je het beste meteen regelen.

 

ID bewijs aanvragen

Het klinkt heel gek, maar zelfs zo’n kleine baby heeft een ID bewijs nodig. Als je baby in het ziekenhuis terecht komt moet je dit bewijs kunnen laten zien. Kun je dat niet laten zien, dan heb je nog kort de tijd om het ID bewijs alsnog te laten zien. En heb je er geen, dan zijn de medische kosten officieel gezien niet gedekt door de verzekering. Dus laat je al heel snel een pasfoto maken van je baby en vraag je een ID bewijs aan. Zo weet je zeker dat medische kosten goed gedekt zijn. Dit soort dingen is best handig om te weten als aanstaande moeder!

In de kraamweek heb je van alles aan je hoofd. Maar je mag de geboorteaangifte echt niet vergeten! Doe je de aangifte bij de gemeente te laat? Dan kan dat betekenen dat je een boete krijgt. De andere aangiftes, bijvoorbeeld bij verzekeraars, kunnen iets langer wachten. Maar ook daarmee is het belangrijk om niet te lang te wachten. Je maakt alles een stuk eenvoudig om meteen de geboorte aangifte van je pasgeboren kindje te regelen.