Vliegen met kinderen: 10 tips voor een onbezorgde reis

Jullie hebben de knoop doorgehakt; in plaats van een autovakantie dichtbij hebben jullie gekozen voor een vakantie naar een plek waar gegarandeerd zon is. Maar dat betekent wel dat je moet vliegen en als je er over na gaat denken zie je er misschien wel een beetje tegenop. Wij verzamelden 10 tips en met deze tips wordt vliegen met kinderen echt minder erg en kun jij een onbezorgde vlucht tegemoet zien.

Lees meer

08

jul

 

Kies voor een kleiner vliegveld

Schiphol is een immens groot vliegveld waar je vaak lang in de rij moet staan om in te checken. Met kinderen kan het verstandig zijn om een kleiner vliegveld te kiezen. Eindhoven Airport bijvoorbeeld, brengt je bij diverse zonnige bestemmingen. Vliegen vanaf Eindhoven heeft diverse voordelen ten opzicht van een groot vliegveld. Je kunt vlakbij de vertrekhal parkeren, er staan geen lange wachtrijen bij de check-in balies en je koffer ligt snel op de bagageband. Minder lang wachten betekent ook dat je sneller in het vliegtuig zit en echt kunt vertrekken. Wel zo fijn voor kinderen.

Bereid je kinderen voor

Een goede voorbereiding is vaak al het halve werk. Vertel je kind dat je met het vliegtuig op vakantie gaan en laat plaatjes zien van een vliegtuig. Ook kun je YouTubefilmpjes over vliegtuigen aan je kindje laten zien. Vertel ook hoe het gaat met opstijgen en met landen en al het andere wat bij vliegen komt kijken. En daar hoort ook de luchthaven zelf bij. Of ga eens met het gezin een dagje uit en breng een bezoek aan een vliegveld of een spottersplek.

Breng het op zo’n manier dat kinderen vliegen juist heel fascinerend gaan vinden. Dan gaan ze het echt leuk vinden als het daadwerkelijk zover is en zelf in die vliegtuig mogen stappen.

Zorg dat je alles bij de hand hebt

Zorg ervoor dat je de spullen die je nodig hebt om in het vliegtuig te komen makkelijk bij de hand hebt en zo tevoorschijn hebt gehaald. Denk aan paspoorten en vliegtickets. Het schiet met kinderen vaak niet zo op als je je hele tas moet doorzoeken naar de juiste spullen, daar hebben kinderen immers geen geduld voor.

Blijf zelf rustig

Als jij onrustig en gestrest bent dan zijn je kinderen dat ook. Zorg ervoor dat je ruim op tijd komt zodat je zeker weet dat je je niet hoeft te haasten. Want als jij rustig blijft, nemen je kinderen dat zeker van je over.

Leg alles uit

Betrek je kinderen bij wat al allemaal gebeurt en gaat gebeuren en waarom het gebeurt. Als je je kinderen betrekt bij alles gaan ze het heel interessant vinden.

Zorg voor iets waarop ze kunnen kauwen

Het opstijgen en landen kan voor flink wat oorpijn zorgen. Wat je kunt doen is ze iets te kauwen geven, dat verminderd de druk op de oren. Ouderen kinderen kun je kauwgum geven, jongere kinderen bijvoorbeeld Fruittella’s of andere snoepjes waar je lang op kunt kauwen. Baby’s en peuters kun je een bijtring geven om op te kauwen.

Zorg voor het juiste speelgoed

Je kunt niet een hele koffer vol speelgoed meenemen in het vliegtuig. Kies daarom voor speelgoed waar je zeker van weet dat ze er lang mee kunnen spelen. Neem – als die er is – de lievelingsknuffel mee, waar je kind makkelijker mee in slaap valt.

Koop iets nieuws waarvan je zeker weet dat je kind het leuk gaat vinden. Met iets nieuws kunnen kinderen zich vaak ook urenlang vermaken. En laat je kind zelf iets kiezen wat ze graag in het vliegtuig zouden willen doen.

Neem ook een voorleesboek mee zodat je nog eventjes tussendoor een verhaaltje kunt voorlezen, vooral voor het slapengaan. En met een telefoon of tablet kunnen kinderen zich vaak ook urenlang vermaken. En al helemaal als je er eens een nieuw spelletjes op installeert. Vergeet de hoofdtelefoon of oordopjes niet.

En neem een klein en makkelijk spelletje mee dat je even met elkaar kunt spelen in het vliegtuig.

Wat neem je nog meer mee

Vochtige doekjes; zodat je snel en makkelijk alles schoon kunt maken wat vies is geworden en je niet op de stewardess hoeft te wachten tot ze met een doekje komt.

Een dekentje; zelf vind je het al fijner om onder een dekentje te slapen, maar als jij wilt dat je kinderen ook lekker gaan slapen is het toch handig om een klein dun dekentje mee te nemen.

Extra kleren; een extra setje kleren is ook handig om mee te nemen. De ruimte in een vliegtuig is vaak krap en de kans is dan groter dan er bijvoorbeeld drinken overheen gaat.

Ga zonder verwachtingen

Als je denkt dat je zelf kunt slapen of eindelijk die ene film of dat spannende boek kunt gaan lezen in het vliegtuig? Dan kan dat zomaar eens flink tegenvallen. Ga daarom zonder verwachtingen op reis en laat je boeken in de ruimbagage? En lukt het je toch om flink wat bladzijdes te lezen? Installeer de app Vakantiebieb op je telefoon en je kunt toch nog lezen. Beschouw dat dan maar als een cadeautje!

Kijk vooruit

En alles komt een eind, ook aan de vlucht. En aan het einde van de reis wacht jullie een fantastische vakantie!

Goede reis en een fijne vakantie!