Zelf kleding naaien voor je kind? 5 handige tips

Misschien heb je eindelijk tijd gevonden om iets moois te gaan naaien voor je kind. Denk eens aan een leuke jurk of een mooi shirtje. Als je zelf aan de slag gaat, kun je doorgaans geld besparen. Het is nog een stuk leuker ook, als je ziet dat je kinderen de door jou gemaakte dingen ook echt gebruiken. Is dit de eerste keer dat je iets gaat naaien voor de kinderen? Dan lees je eerst even deze 7 praktische tips.

Lees meer

07

mei

 

1.       Spijkerstof kan lastig zijn

Wil je kinderkleertjes maken? Dan weet je vast wel dat spijkerstof (denim) zo’n beetje de sterkste stof is. Het enige probleem is dat deze stof niet het makkelijkst is om mee te werken. Spijkerstof kan heel lastig zijn, met name op punten waar meer dan 2 lagen stof bij elkaar komen. Bijvoorbeeld de gulp van een spijkerbroek. Als je nog maar net begint met kleding naaien voor je kinderen, kun je beter niet beginnen met spijkerstof. Voor gevorderde naaisters is spijkerstof geen probleem.

 

2. Begin met katoen

 

Katoen is ook een vrij sterke stof. Het leuke van katoenen stoffen is dat ze een van de makkelijkste stoffen zijn om mee te beginnen. De stof rekt niet of nauwelijks, dus het patroon tekenen en knippen is gemakkelijker. Je zult ook merken dat katoen gemakkelijk te naaien is en dat de naden zich goed laten wegwerken. Het is dan ook de ideale beginners-stof. Katoen is ook sterk genoeg voor shirtjes en zomerse broekjes.

 

3. Overleg met je kind

 

Een van de belangrijkste voordelen van zelf naaien is de trots als jouw kind ook met de door jouw genaaide spullen bezig is. Het is daarom belangrijk dat je kind het wel leuk vindt wat je hebt gemaakt. Overleg dus vooraf, sowieso met kinderen die ouder zijn dan 4 jaar en een duidelijke mening hebben over hun kleding. Dat voorkomt frustraties en de kans is het grootst dat je kind er ook gebruik van zal maken. Het moet natuurlijk ook goed passen bij de huidige kindermode.

 

4. Maak het eerst van oefenstof

 

Wil je graag iets bijzonders maken van een mooie (maar dure) stof? Dan kun je misschien beter eerst het patroon maken met oefenstof. Hiervoor wordt meestal kaasdoek gebruikt. Deze stof is veel goedkoper, waardoor het oefenen niet zo duur is. Het resultaat is dat je eerst rustig kunt kijken of het patroon goed is en het model ook netjes past. Soms vallen bepaalde modellen heel groot of heel klein, maar dat kun je van tevoren niet zien. Door het eerst te proberen weet je zeker dat jouw maaksel goed past en kun je daarna aan de slag met je speciale stof.

 

5. Oefen verschillende steken

 

Het is bij elke stof belangrijk dat je de juiste steek gebruikt. Bij rekbare stoffen is het bijvoorbeeld belangrijk dat je gebruikmaakt van een zigzagsteek, omdat die veel flexibeler is dan een rechte steek. Bij katoen is een rechte steek weer een stuk fijner om mee te werken. Heb je nog weinig naai ervaring? Probeer dan een voor een de steken uit op een lapje om te zien hoe het werkt. Zoek ook uit welke steken het best passen bij jouw naaiwerk.

 

Als je gaat naaien voor je kinderen zijn er verschillende dingen om op te letten. Zo moet je rekening houden met je stofkeuze en soms is het verstandiger om eerst even te oefenen voordat je aan het echte project begint. Met deze 5 tips heb je een goede start voor het eerste naaiproject voor je kind.