6 tips om jouw keuken kindvriendelijk te maken

Een kindvriendelijke keuken is niet perse een keuken die speciaal is ingericht voor kinderen. Het is veel meer een keuken die perfect is aangepast voor jouw gemak, waardoor je rustig kunt koken zonder dat je steeds op je kind moet letten of het wel veilig is. Een kindvriendelijke keuken is dus eigenlijk vooral bedoeld voor mama’s. Wil jij koken zonder stress? Dit zijn 6 tips om jouw keuken kindvriendelijk te maken.

Lees meer

11

feb

1.       De keukenopstelling

Wanneer je toe bent aan een nieuwe keuken, kun je meteen rekening houden met de keukenopstelling. Kies voor kasten die of gemakkelijk kunnen worden afgesloten met een kindveilig slot, of kasten die op hoogte zijn zodat je kind er niet bij kan. Dat geldt vooral voor kasten met scherpe of breekbare voorwerpen.

 

2. Sluit bepaalde kastjes af

Bepaalde kastjes kun je beter afsluiten met kinderslot. Dan hoef je niet voortdurend op te letten of je kind wel veilig bezig is. Kastjes met schoonmaakmiddelen en/of medicijnen kun je het beste altijd afsluiten, ook als je kind er niet bij kan. Er zijn genoeg verhalen over kinderen die op het aanrecht klimmen om er toch bij te kunnen…

 

3. Maak oven en gasstel / kookplaat kindveilig

Sommige ovens worden aan de buitenkant niet warm. Dan is een haak om de oven op slot te zetten voldoende om te voorkomen dat je kind zich brandt. Andere ovens worden wel heet en daar zijn speciale afdekplaten voor de ovendeur voor te vinden. Het gasstel maak je veiliger met een verhoogde rand, waardoor kleine kinderen er vanaf de grond niet bij kunnen. Dat geldt ook voor elektrische en keramische kookplaten.

 

4. Maak een speelhoek voor je kind

In een eigen speelhoek kan je kind zich uitstekend vermaken. Hij of zij kan dicht bij je zijn als je staat te koken, maar loopt niet in de weg. Vooral meisjes (maar ook jongens) vinden het prachtig om met een speelgoedkeukentje bezig te zijn als jij aan het koken bent.

 

5. Voor de kleintjes: zet de kinderstoel in de keuken

Heb je een peuter of kleuter, dan vindt die het lang niet altijd een goed idee als jij bezig gaat met het eten. Je kleintje wil wel eten, maar wil niet wachten. Bovendien is het razend interessant wat je doet, maar hij kan het niet zien. Zet daarom de kinderstoel in de keuken. Zo kan je kind meekijken (en af en toe een hapje proeven) terwijl je bezig bent met een leuk recept.

 

6. Let op snoeren!

Een kindvriendelijke keuken bereik je niet als er risico is op verbrandingen of verwondingen. Let daarom goed op de snoeren van apparaten! Haal ze bij voorkeur uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Maak de snoeren zo kort mogelijk en zorg dat kinderen er niet aan kunnen trekken. Vooral warme apparaten (koffiezetapparaat, waterkoker, frituurpan) en snijdende apparaten (keukenmachine, staafmixer) moet je goed controleren.

Een kindvriendelijke keuken is niet alleen fijn voor je kind, maar vooral ook voor jezelf. Je hebt veel meer rust wanneer je in de keuken bezig bent, omdat je je minder zorgen maakt om de veiligheid van je kind. Bovendien wordt het op deze manier ook nog eens ouderwets gezellig!